Što se krije iza istrage o Lulinoj tragičnoj smrti – Johnova želja da bude otkriven ili način da dođe do novca

Vjerujem da je pri čitanju mnoge mučio ishod priče u kojoj se John Bristow pokazao ubojicom. Iako je istraga o supermodelu Luli Landry zatvorena i utvrđeno je da je riječ o samoubojstvu, Lulin posvojeni brat John pojavljuje se u uredu Cormorana Strikea s namjerom da ponovno otvori istragu izvikujući svoju teoriju o ubojstvu. Sav taj Johnov trud, tuga i potraga za odgovorima, očajnička potreba da se sakupe svjedoci…Ništa od toga ne bi bilo neobično da nisu prošla tri mjeseca tijekom kojih se slegla medijska prašina i javnost prihvatila priču o samoubojstvu. Nitko nikada ne bi saznao! Zašto se odvjetnik John Bristow obraća Strikeu? Koju ulogu igra njegov psihološki profil? Koliko je Strikeov detektivski (ne)ugled važan u svemu tome? John je hitno morao doći do novca kako bi sakrio svoju prijevaru, ali se na putu ispriječila Lula, a nakon njene smrti, biološki polubrat Jonah. Je li prijetnja koju je predstavljala potencijalna oporuka nadjačala razum?

John se u početku i Strikeu i ostalima prikazuje kao shrvan brat koji ne želi prihvatiti smrt svoje sestre. Većina svjedoka s kojima Strike razgovara slaže se s teorijom o samoubojstvu. Lula je vodila nestvaran život supermodela, prolazila kroz krize, bila labilna i uzimala lijekove, a te se večeri posvađala s dečkom. Mnogi odgovaraju na pitanja samo kako bi Johnu učinili uslugu i pružili nekakvu utjehu. Strike Johna doživljava kao neuravnoteženu osobu koja je u djetinjstvu izgubila brata, a sada se suočava i s tragičnom smrću sestre. Pristaje na ponovnu istragu, ponajviše zbog izdašnog honorara. Uvjeren je da je njegov detektivski posao uzaludan, ali je temeljit. Unatoč krizama u privatnom životu, Lulinu slučaju pristupa odgovorno i ozbiljno. Vjerujući da će ponovnim otvaranjem istrage moći u potpunosti utjecati na njen tijek, John se razmeće svjedocima za koje misli da bi mogli držati određeni smjer u istrazi i nadajući se da će doći do odgovora koji su mu potrebni. Zato uporno ukazuje na snimku crnca koji trči (bježi), a koja je, kako John naglašava, u istrazi zanemarena. Prve naznake da bi John mogao nešto skrivati vidimo kada Strike spominje Lulinu prijateljicu s terapije. John se pretvara da ne zna njeno ime i pita se zbog čega bi ona bila bitna za istragu. Za nekoga tko tako gorljivo dovodi nove svjedoke, njegovo je ponašanje prema Rochelle sumnjivo. Nakon što je pronađeno njeno beživotno tijelo, Strike povezuje detalje.

Posljednji i najvažniji susret Johna i Strikea prerasta u okršaj koji će nam otkriti ubojicu i njegove motive. Ovdje će Strike otvoreno iznijeti svoje mišljenje o Johnovu psihičkom stanju i mogućim razlozima ponovnog otvaranja istrage. John upada u ured uznemiren i ljut, navodno zbog nedopuštenog posjeta njegovoj majci. Međutim, John time opravdava svoju želju da okonča istragu jer zna da mu je Strike došao preblizu. Otkriva se da je biološki brat, Jonah Agyeman jedan od muškaraca na snimci, ali ne bježi zato što je kriv za ubojstvo sestre. Bježi šokiran zbog onoga što je upravo vidio. John je druga osoba na snimci. Lulinom smrću trebao bi dobiti deset milijuna funta, ali sumnja da postoji oporuka zbog koje bi izgubio novac jer Lula je pronašla Jonaha i njemu bi pripao taj novac. Rochelle je znala za brata i za oporuku i tim je informacijama ucjenjivala Johna. Jonah mora biti optužen za ubojstvo kako bi John dobio novac. Bez obzira na oporuku, ubojica bi ostao bez ičega. Ne smijemo zanemariti ni Johnove emocije. Osjeća se nevidljivim članom obitelji, ljut je i ljubomoran. Dok u početku priznaje kako je Lula bila razmažena i opravdava njeno ponašanje prema majci, još se uvijek čini da ju je volio unatoč svemu. Međutim, muči ga njen povlašten položaj i njena popularnost. Strike ga u sve žešćem razgovoru optužuje za poremećenost, narcisoidnost, kompleks Boga. Shvaćajući da je uhvaćen, John ponovno pokušava ubiti, ali taj naum nije ostvario.

John je odabrao Strikea misleći kako će do kraja uspijevati manipulirati njime zanoseći se njegovim neurednim životnim navikama i nedostatkom klijenata, maknuti Rochelle i Jonaha s puta i izvući se kao pobjednik. Je li nestabilan um u svemu tome tražio zadovoljstvo da toliko riskira, a izvuče se nekažnjeno?

Maja

Komentiraj