Tri priče- ista sudbina?

    20160820_183355Roman Djevojka u vlaku donosi nam priču iz perspektive triju ženskih likova: Rachel, Anne i Megan. Svaki lik nam donosi dio priče iz svog gledišta koji popunjava cjelinu. Rachel je protagonist priče. Njezina perspektiva prevladava u knjizi i očito je da je knjiga o njoj. Ipak je ona djevojka u vlaku. Anna i Megan su također snažni likovi. Svaka od njih ima jak karakter. Međutim, u romanu su one suprotstavljene Rachel i služe nam kao dopuna Rachelinog života. Kroz njihove priče zapravo dobivamo uvid u Rachelin život, kakav je bio, i kakav je mogao biti.
Rachel upoznajemo kao 32-godišnju alkoholičarku koja se oporavlja od propalog braka. Izgubila sve što je voljela kada je otkrila da je Tom, njen sada bivši muž, vara s drugom ženom. Njihov brak nije bio sretan. Nisu mogli imati djece, što je Rachel odvlačilo u depresiju i alkoholizam. Tom je za to vrijeme našao utjehu u drugoj ženi. Kasnije saznajemo da je Tom manipulirao s Rachel kako bi ona još više pila i krivila sebe zbog svega. U većem dijelu romana ostavlja se dojam da je Rachelin alkoholizam razlog raspada braka, a ne posljedica Tomovog psihološkog zlostavljanja. Iako Tom sada ima ženu i dijete, Rachel ga svejedno zove i dolazi do njihove kuće. Ne može se pomiriti s time što je izgubila. Zbog toga, kada kroz prozor vlaka kojim putuje ne posao ugleda jedan naizgled savršen par, za njih smišlja priču. Kroz tu priču ona proživljava život koji bi htjela imati. Iz priče koju stvori za Jasona i Jess, kako ih ona zove u svojoj priči, saznajemo puno o njenom prijašnjem životu. Sama Rachel kaže da su njih dvoje ono što su bili ona i Tom prije pet godina, ono što je ona izgubila i što bi htjela vratiti. Kroz knjigu pratimo njezinu priču nakon razvoda, ali kroz druge likove možemo saznati mnogo o Rachel, njenoj prošlosti i potencijalnoj budućnosti.
Anna predstavlja Rachelinu prošlost. Ona je preuzela njeno mjesto uz Toma. Kroz poglavlja iz njene perspektive saznajemo kako izgleda život s Tomom. Taj isti život je vodila Rachel, samo što je u njenom slučaju nedostajalo još dijete. Anna ima savršenog muža, dijete i naoko savršen život (jedino što je rušilo tu sliku je bila stalna Rachelina prisutnost). To je ono što je Rachel trebala imati s Tomom, tj. to je ono što je ona imala s njim do onog trenutka kada je shvatila da ne može imati djecu. Kroz Annu zapravo vidimo dinamiku odnosa koju su imali Rachel i Tom dok je sve bilo u redu. Čak se stvari odvijaju u istoj kući. Osim toga, Anna stalno uspoređuje sebe i Rachel. Ona ne želi postati kao Rachel jer smatra da je bolja od nje. Međutim, Rachelina priča se ponavlja. Anna postaje sumnjičava prema Tomu i počne provjeravati njegove mailove, uz čašu vina. Postaje ista Rachel (što sama Anna primjećuje). Kroz njenu sumnjičavost vidimo kako je bilo kada su Rachel i Tom bili u lošem razdoblju. Anna proživljava ono što je Rachel proživljavala. Saznaje da ju je Tom varao i u tom trenutku njena priča postaje ista kao Rachelina. Jedina razlika je što je Tom ovaj put otišao korak dalje i počinio zločin pa je Anni, za razliku od Rachel, lakše napraviti rez od Toma. Ona ne gaji iluzije da će moći biti s njim dalje, dok se Rachel nadala da bi se mogli pomiriti nakon razvoda. Dokaz tome je i to što je zadržala njegovo prezime. Međutim, obje žene se odvajaju od njega u trenutku kada otkriju njegovo pravo lice. Annina i Rachelina priča s Tomom je jako slična. Srećom, one su uspjele izbjeći tragičan kraj, ali nisu svi bili te sreće.
Megan upoznajemo preko Rachelinih maštanja. Rachel zamišlja kako zna nju i Scotta, a zapravo nije svjesna koliko toga imaju zajedničkog. Meganina sudbina je ono što se Rachel moglo dogoditi da je ostala s Tomom. Na kraju knjige, sam Tom govori kako su njih dvije bila jako slične. Obje su imale jak karakter i svađale su se s njim. Željele su imati posljednju riječ. Rachel je izbjegla tragičnu sudbinu jer je Tom pronašao Annu. I zbog toga što je bila u toliko lošem stanju da se nije mogla boriti s Tomom. Njen alkoholizam ju je vjerojatno spasio. Megan je, s druge strane, imala dovoljno snage za borbu i nije htjela biti zanemarena. Zbog toga je nastradala. Megan je primjer kako je mogla završiti Rachelina priča da ona nije zapala u probleme s alkoholom. Tom je mogao raditi što je htio dok je bio s Rachel jer mu je bilo lako manipulirati njom. Kako je većinu vremena bila pijana nije mu predstavljala prijetnju. Megan je bila svjesna svega i bila je bijesna. Kada je izgubio kontrolu nad Megan odlučio je riješiti je se.
Zanimljivo je proživljavati priču iz ove tri perspektive. Popunjavajući priču sa gledištima svih triju žena, autorica nam daje odličan uvid u njihove karaktere. Dok ih pratimo kroz knjigu, vidimo koliko su one različite. Jedina njihova zajednička točka je Tom. Zanimljivo je kako on spaja ove tri žene i kako unatoč njihovim razlikama sve tri padnu na njegov šarm (iako to možda više govori o njegovim sposobnostima laganja nego o njima). Rachel je na početku prikazana kao slaba osoba koja se ne može nositi sa svojim životom. Ne može prežaliti sve što je izgubila i nikako ne može krenuti dalje. Anna je jako hladna žena. U jednom trenutku čak kaže koliko je uživala u tome što je bila ljubavnica. Stalo joj je samo do sebe. Megan je izgubljena. Bilo joj je teško u životu, i iako se čini da sada ima savršen život sa Scottom, ona ipak traži nešto. 20160820_183235
Iako su vodile potpuno različite živote, sudbina ih je odvela do iste točke – Toma. Pitanje je kako su te tri u potpunosti različite žene doživjele taku sličnu sudbinu. Tom je za njih, u trenutku kada ga upoznaju, najbolja stvar koja im se dogodila, bar se tako čini. Problem je u tome što onaj Tom kojeg one upoznaju nije pravi Tom. Onaj pravi se skriva ispod površine, i samo čeka trenutak kada će izaći. Njihove veze s Tomom su samo iluzija. Ali kroz te veze dobivamo punu sliku o ove žene. Pogotovo kada sve tri vide njegovo pravo lice.
Megan je imala najmanje sreće. Kada je shvatila kakav je Tom zapravo nije mu mogla pomoći. Ali je kroz odnos s njim shvatila što želi, možda se čak pomirila s traumama koje je prošla. Željela je roditi njegovo dijete i brinuti se za njega. Kada je Tom odbije, onda pokaže svoju odlučnost i snagu. Međutim, nije očekivala koliko je opasan pa je na kraju ipak izgubila bitku s njim. S druge strane, Anna isto tako potvrđuje kakva je u zadnjem sukobu s Tomom. Ona bi ga možda i pustila da naudi Rachel, ali ne može prijeći preko toga da je on njoj lagao. Na kraju ipak zove policiju i gura vadičep dublje u Tomov vrat da potvrdi njegovu sudbinu. Ali to radi potpuno mirno. I iako zna da je Tom kriv za sve, ipak na Rachel još uvijek gleda kao na neprijateljicu, na nekoga tko nije vrijedan njene pažnje. Rachel na kraju otkriva svoju unutarnju stranu. Unatoč svim njenim problemima, na kraju ipak dokazuje svoju vrijednost. Na kraju spašava Annu, jer ne želi da ona nastrada kao Megan. Napokon je našla svoj glas, suprotstavila se Tomu i svemu lošemu što je on donio u njen život.
Ovaj psihološki triler je na zanimljiv način prikazao sudbine triju žena koje su se našle u nezavidnoj situaciji i tražile izlaz iz nje. To što smo dobili priču iz tri perspektive daje dubinu priči i pomaže nam da bolje upoznamo i shvatimo te likove.

Ivana

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s