Kako tragično preminula Lula Landry oživljava pred našim očima?

Radnja romana Zov kukavice vrti se oko tragične smrti supermodela Lule Landry o kojoj, čini se, svi imaju nešto za reći. Policija je njen slučaj proglasila samoubojstvom, a brat John ponovno otvara istragu kako bi se potvrdila njegova sumnja da je ubijena. Roman započinje nakon Luline smrti, u trenutku kada policija dolazi na mjesto nesreće pa je tako nikada ne upoznajemo kao živu osobu. U početku ona je samo tijelo i slučaj koji treba riješiti i krenuti dalje, ali ubrzo će postati jednako živa kao i ostali likovi u romanu.
Pripovijedanje je podređeno tome da nas od površnog mišljenja javnosti, osude ili obožavanja slavnog i problematičnog supermodela polako uvede u Lulinu pravu životnu priču i karakter. Na tom putovanju susrećemo niz likova koji su bili blisko povezani s Lulom i koji su bili prisutni u posljednjim danima njena života. Iako nije moguće da nam ona ispriča svoju priču, oni koji su ostali iza nje, svaki iz svoje perspektive, prikazuju jedan fragment Luline osobnosti koji će pomoći da ona oživi. Zahvaljujući medijima dobit ćemo prvu predodžbu o njenim navikama i njenom emocionalnom stanju. Problematična veza, svađa s dečkom, labilnost, neuravnoteženost, karakteristična slika slavne i senzibilne osobe. Web stranice s Lulinim fotografijama i komentarima obožavatelja i kritičara Lulu prikazuju kao osobu sklonu samouništenju (što samo ide u korist priči o samoubojstvu). Prostitucija, pokušaj samoubojstva, život na ulici, izljevi bijesa. Brat John Bristow približit će nam njen lik malo više. Saznajemo da je usvojena nakon smrti najstarijeg brata, da je mješane rase i da je zbog svoje ljepote već u sedamnaestoj bila uspješna. Osim toga, imala je problema s ponašanjem, drogom, a dijagnosticiran joj je i bipolaran poremećaj zbog kojega je uzimala lijekove. Sve te nove informacije čine Lulu osobom od krvi i mesa, a ne samo fotografijom iz časopisa te pokušavaju dati dubinu razmaženosti i nepouzdanosti koje je pokazivala. Za dežurnoga noćnog čuvara Derricka Wilsona Lula je bila tipična zvijezda koja se prema njemu ponašala pristojno, a ponekad je i razgovarala s njim. Lulin vozač Kieran, opterećen druženjem sa slavnima i vlastitom ljepotom, vidi sebe i Lulu kao prijatelje, a njihov odnos kao nešto više od vozača i mušterije jer su imali slične životne priče, a prema njemu je bila darežljiva. Kieran ističe i složen odnos s majkom zbog koje je Lula često bila uznemirena, a što će i ostali likovi potvrditi. Kroz oči Tansy Bestigui Lula postaje nedostižna i hirovita boginja koja izaziva zavist.
Lula Landry često se osjeća izgubljenom i zbunjenom pokušavajući otkriti svoje mjesto. To pokazuje njena potraga za biološkim roditeljima o kojoj svjedoči nekoliko likova u romanu.
To pojačava njenu usamljenost, nesigurnost i nepovjerenje koje osjećamo u nejasnom odnosu s Rochelle Onifade. Pokazuje li Lula svoju plemenitost i velikodušnost ili ju proračunato kupuje skupocjenim darovima? Čini li je to lošom osobom ili je to odraz života koji je živjela? Dizajner i prijatelj Guy ističe Lulinu neprestanu potragu za ljubavlju koja joj je nedostajala, ali i očajničku potrebu da svoju privatnost skrije od paparazzija dok istovremeno traži način da zasjeni. To Lulu prikazuje kao kontradiktornu i kaotičnu mladu ženu. Emocionalna nestabilnost najizraženija je ljubavnom vezom s poznatim Evanom Duffieldom koju prate euforija, česte dramatične svađe i brojna pomirenja i prekidi. Iz Evanove perspektive Lula je često manipulativna i ljubomorna osoba naučena da dobije sve što poželi. Međutim, i ujak Tony Landry naglašava Lulino psihičko stanje optužujući je za razmaženost i grub odnos s majkom, a majka lady Bristow djelomično potvrđuje ove optužbe kriveći sebe. Najdublji uvid u lik učinjen je Strikeovim iščitavanjem Lulinih e-mailova u kojima se prikazuje kao draga, prijateljski raspoložena i općenito zadovoljna i ispunjena mlada žena uzbuđena zbog posla koji je radila i mogućnosti koje stoje pred njom.
Svi ti likovi sudjeluju u izgradnji lika i, na neki način, govore u Lulino ime stvarajući stvarnu, itekako živu osobu. Svatko od njih donosi svoju verziju istine, svoje dojmove i osjećaje pa to sliku originalne Lule Landry mijenja na različite načine i dovodi do različitih zaključaka. U početku samo pozadina u koju je smještena radnja, a kasnije ravnopravan lik svima ostalima!

Maja

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s