Cormoran Strike- novi omiljeni heroj ili antiheroj?

Glavni lik krimića prvijenca briljantne J.K. Rowlling nosi veoma neobično i često teško zapamćeno ime. Samim time već intrigira potičići na razmišljanje o njegovoj specifičnosti i dugovječnosti. Zasigurno ne bi nadjenula tako neobično ime nekome beznačajnome i kratkovječnom u priči. Njegovo ime je i u samome romanu česti predmet čuđenja i objašnjavanja, stoga pri prvome objašnjavanju podrijetla imena, također, upoznajemo Strikove korjene.
Baš poput njegovog karaktera koji je često u sukobu s okolinom, a ponajviše i sa samim sobom kako doznajemo prilikom čitanja, i njegovo podrijetlo lebdi između dvije potpune krajnosti. Cormoranov otac je megazvijezda rock scene i popularnog svijeta, dok mu je majka bivša groopie, siromašna žena koja je umrla predozirajući se. Strike je, odrastajući uz majku, živio u siromašnom i teškom svijetu znajući za mogućnost i pravo boljega u kojemu, nažalost, nikada nije sudjelovao. Njegova ogorčenost prema ocu koji mu nije pružio više te ljubav prema majci koja mu nije znala pružiti više , ne postavljaju ga u zavidan položaj.
Ukoliko emocionlni ožiljci nisu dovoljni, Cormoran ima i fizički podsjetnik traumatičnih iskustava služenja u vojsci, budući da je ostao bez noge dok je bio u ratu.
Paradoskalno, odlučuje se za karijeru u detektivskom svijetu gdje su mu kontakti s ljudima svakodnevna pojava, premda te iste odnose veoma teško razvija u osobnom životu, zbog prethodno navedenih razloga.
U svome poslu ponovo vješto balansira između dobrih poznanstava u policiji i onih u svijetu kriminala postižući baš najbolje rezultate i uspjehe u rješavanju slučajeva.
Njegova osobna previranja postaju naglašenija kada mlada i ambiciozna Robin počinje raditi za njega pomažući mu u istraživanjima.
Njihov odnos se razvija u veoma nedefiniranim smjerovima što čini dinamiku priče još napetijom. Kao i sve kod Cormorana, njegovi osjećaji za Robin su u čestim suprotnostima, konfuzijama i izbjegavanjima.
Ne zvuči baš kao tipičan heroj, zar ne? Je li onda antiheroj?
Kada fantastična J.K. Rowling daje život liku, teško je odlučiti ijedno od toga. Možda je upravo nešto između. Baš kao i njegova životna priča.

Lukrecija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s