Robert Galbraith ili J.K. Rowling

Kao što je danas već mnogima poznato, ova dva imena dijele isto pero. Ipak, prije no što je to postalo poznato diljem svijeta, neki su imali priliku čitati ovaj veličanstveni krimić pod okriljem otvorenog uma prema novopečenom autorskom imenu. Tko je taj Robert Galbraith i odakle se pojavio sa svojim očaravajućim idejama i magičnim riječima?

Sretno smišljene fraze nisu nimalo lažne te baš poput njihovog vlasnika skrivenom iza ovoga sinonima dovode do razotkrivanja dobro poznate autorice. Tada počinju rasprave o apsolutno svim nebitnim stvarima. Tko je pustio informaciju? Zašto se autorica odlučila na ovakav korak? Je li to bio marketinški trik i, ono što je možda manje važno, jesmo li mogli znati da je ona u pitanju zbog stila izražavanja?

Analizirajmo. Teško je biti sasvim siguran. Ono što povezuje dva veličanstvena imena u dvije apsolutno različite priče je briljantnost ideja, posvećenost detaljima, vrhunski plan priče, životni likovi i onaj koji najviše odaje- atmosfera.

Svijet o kojemu piše Robert Galbraith je postavljen u stvaran svijet, bez magije (izvan one koju osjećamo dok čitamo) i opisuje odrasle ljude sa svim svojim ljepotama i teškoćama s kojima se kao ljudska bića možemo povezati, razumjeti ih, nadati se, smijati i plakati.

  1. K. Rowling nam je donijela svijet Harryja Pottera o čijoj se veličanstvenosti više ne može pisati postojećim riječima, već se moraju izmisliti nove.

Povezati ih može jedno, definitivno. Atmosfera. Ta jednostavna, opijajuća, detaljna i magična atmosfera. Obje knjige imaju slične mirise, okuse i glazbu. Tu istančanost nije lako prepoznati, ali je moguće. Točnije, moguće je osjetiti, a to je više od upotrebe slične fraze ili pak interpunkcijskih znakova.

Veće razlike u atmosferi mogu se osjetiti u drugoj, a posebno u trećoj priči o avanturama Cormorana Strikea. U tim romanima, autorica donosi sasvim drugu, kompliciraniju i težu atmosferu. Ono što ostaje isto- briljantnost, detalji, likovi nadahnuti životom. Klasična J.K. Rowling.

Stoga, umjesto nepotrebnih debata o potpisu autora i stilu pisanja, postavimo najvažnije pitanje, kako god da se autor nazivao. Je li roman dobar?

Apsolutno!

Lukrecija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s