London u Zovu kukavice

Radnja romana Zov kukavice odvija se u Londonu. Kišovit i hladni London odlična je kulisa za kriminalistički roman. Atmosfera koja se stvara u gradu važna je koliko i sama priča koju pratimo.

S obzirom da se saznalo da je Robert Galbraith zapravo pseudonim J.K. Rowling, ne bi nas trebalo čuditi što u knjizi susrećemo mnogo opisa lokacija. Ipak je to žena koja nam je donijela Hogwarts. Svi opisi Londonskih ulica, četvrti, pubova i kuća oživljavaju grad. Dok čitamo o njemu kao da se upoznajemo s novim likom. Taj lik na trenutke izgleda kao da je izišao iz nekakvog noir filma: „London weather; dank and gray, through which the old city presented a stolid front: pale faces under black umbrellas, the eternal smell of damp clothing, the steady pattering on Strike’s office window in the night.“. Kišovit i mračan London nam je poznat iz mnogih drugih knjiga i filmova. Upoznati smo s njim i dok čitate knjigu imate osjećaj kao da posjećujete starog prijatelja.

U romanu upoznajemo razne dijelove Londona, od onih elitnih poput Chelsea, do manje glamuroznih četvrti u kojima je Strike proveo svoje djetinjstvo. Sva mjesta odišu energijom koja nas uvlači u te prostore, kao da se nalazimo zajedno s našim junacima. Spominjući mjesta koja su lako prepoznatljiva čitateljima (bar po slikama i filmovima), poput Piccadilly Circus-a, autor nas smješta u poznato okružje i potom nas od tu vodi na putovanje kroz londonski labirint ulica. Opisi Londona nisu tu samo kako bi čitatelju približili atmosferu priče. Odnos likova, naročito Strikea, prema samom gradu nam može puno reći o njima. Postoji jedan predivan opis Londona kroz Cormoranovu prespektivu:

„It was nearly eight before he returned to the office. This was the hour when he found London most lovable; the working day over, her pub windows were warm and jewel-like, her streets thrummed with life, and the indefatigable permanence of her aged buildings, softened by the street lights, became strangely reassuring. We have seen plenty like you, they seemed to murmur soothingly, as he limped along Oxford Street carrying a boxed-up camp bed. Seven and a half million hearts were beating in close proximity in this heaving old city, and many, after all, would be aching far worse than his. Walking wearily past closing shops, while the heavens turned indigo above him, Strike found solace in vastness and anonymity.“

On se osjeća ugodno u ovom gradu koji ga je prihvatio unatoč njegovim mana i problemima. Strike u gradu nalazi utjehu i razumijevanje. I čitatelji su pozvani u ovaj grad.  Pozvani su da otkriju njegove tajne i osjete njegovu toplinu. London je toliko živopisno opisan u romanu da se istog trenutka želite prebaciti tamo i uživo doživjeti sve što proživljavate dok čitate roman. Iako se odmaknula od čarobnjačkog svijeta, Rowling nam je u Zovu kukavice pokazala da postoji čarolija i u stvarnom svijetu ako dovoljno dobro pogledamo oko sebe.

Ivana

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s