Prisutnost i odsutnost duha

Kada Vida Winter odluči ispričati istinu o svome životu, osim spominjanja blizanki, zaintrigira Margaret pričom o duhovima.

Tako počinje njihovo, a i naše putovanje u istinu. Vida spretno priča. Napominje hladni nalet vjetra, ženu u bijelom, dječaka u vrtu, odškrinuta vrata, pomaknute predmete i sl. Svaki od navedenih detalja upozorava na prisutnost duha u kući. Nekada su detalji vrlo direktni, a nekada pak suptilni. Svakako, ukazuju na tajanstvenost i mističnost koje često najavljuju prisutnost neke nadnaravne sile, stvarajući pomalo jeziv ugođaj.

U počecima pričanja detalji su veoma suptilni i postavlja se pitanje istinske prisutnosti duha kojeg Vida obećava. Nameće se želja za saznanjem igra li se Vida podjednako s Margaret i s nama pletući mrežu intrigantnih detalja ili je prisutnost duha stvarna i čeka svoje potpuno otkrivenje.

Sigurnost u ovo drugo potvrđuje nam Hester koja svojim dolaskom na imanje Angelfieldovih postaje naša autsajderska ulaznica u njihov svijet. Možemo se s njom povezati jer ni ona, kao ni mi, nije u središtu zbivanja pa njezine doživljaje shvaćamo veoma subjektivno. Kada ona počinje vjerovati u prisutnost duha, mi postajemo sigurni u to. Ona je uvedena kao novi, razuman i racionalan lik koji potvrđuje naše mudro poticano vjerovanje u prisutnost duha. Kada je završila svoju zadaću, odlazi i tako nam ponovno budi sumnje u vjerodostojnost svojih zaključaka o navedenoj temi.

Kako se bližimo kraju priče, a time i Vidinoj istini, uviđamo odsutnost duha. Vrata se i dalje otvaraju, vjetar i dalje puše, stvari i dalje nestaju, ali duha nema. Postoji veoma živa i pametna djevojka koja je živjela skrivena mnogo godina.

Vješto skrivena i teško otkrivena Vidina istina. Ali nije lagala. Ne u potpunosti. Osjećala se kao duh čitav život što je dovelo do ovako spretnog igranja pričom o duhovima.

Njezina odsutnost stvarala je prisutnost duha, a kada je ona “oživjela” i otkrila svoju prisutnost, saznali smo da je duh bio taj koji je čitavo vrijeme bio odsutan.

Zanimljivo, zar ne? Trinaesta priča.

Lukrecija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s