Hester – obična guvernanta ili nešto više?

Naizgled prosječna i nezanimljiva Hester Barrow pojavljuje se nakon Isabellina odlaska kako bi preuzela ulogu guvernante trinaestogodišnjih blizanki. Zbog njihovih specifičnih karaktera i problema, obrazovanje u školi ne dolazi u obzir pa će se Hester pobrinuti da dobiju barem osnovno obrazovanje i odgoj. Njezin dolazak različito utječe na stanare Angelfielda. Ne znajući čemu se može nadati, Matrona  je nepovjerljiva prema nepoznatoj osobi koja će ući u kuću, ali se istovremeno nada da bi Hester mogla unijeti disciplinu. Johnu Jami ideja se nimalo ne sviđa. Charlie je i dalje zatvoren u svoj svijet i Hesterin dolazak neće ništa promijeniti.  Blizanke ne znaju što bi mislile. Ona ne posjeduje nikakve fizičke karakteristike koje bi je izdvajale, ali blizanke ubrzo uviđaju da će njena prisutnost imati neobične posljedice za kaotični svijet Angelfielda.

Hester je na početku vrlo suzdržana i nenametljiva s blizankama na što one nisu navikle. Njihova prva zajednička večera prođe bez blizanki za stolom, ali tijekom noći Hester će hranom pridobiti gladnu Emmeline. Prvo će oživjeti kuću i unijeti red i još se više zbližiti s Emmeline. Emmeline se razvija u urednu, čistu i radosniju djevojčicu. Slične će promjene zahvatiti i ostale ukućane i susjede. Blizanke više ne rade nevolje pa se susjedi prestaju žaliti. Matrona uživa u redu i čistoći. Čini se da je Hester postigla nemoguće, barem u određenoj mjeri.

Međutim, u Hester se krije mnogo više od obične učiteljice i odgajateljice. Skrivajući svoje prave motive, ona uživa u tajnama i zagonetkama Angelfielda i njome upravlja nešto mnogo jače od ljubavi prema djeci i zanimanja za njihovu dobrobit. Ona želi izaći iz svoje uloge obične guvernante i postići nešto više, i opravdano. Ona nema iluzije o sebi. Doista je ambiciozna i inteligentna da bi se mogla nadati da će postići ono što želi, ali i dovoljno mudra da sakrije te, za žene u to vrijeme, neprivlačne osobine. Ona čezne za znanstvenim i intelektualnim radom, nju privlači rad na višoj razini od one koju obavlja kao guvernanta. Mogućnost istraživanja, mogućnost da ispita svoje metode u konkretnoj situaciji i na živim modelima. Poglavlja koja donose ulomke Hesterina dnevnika otkrivaju nam da na boravak u Angelfieldu gleda kao na projekt. Blizanke su njen projekt!

„…očigledno postoji obiteljska povijest duševnih poremećaja i priznajem da mi je srce brže zakucalo nakon što je ta moja pretpostavka potvrđena…Nema izazova u njegovanju intelekta u djece čiji su umovi već uredno i pravilno posloženi. Ne samo da sam spremna za tu zadaću – godinama čeznem za njom! Ovdje ću najzad otkriti koliko vrijede moje metode!“

Hester je izvrstan psiholog sa zavidnim kvalitetama znanstvenika. Strpljiva, pronicljiva i itekako svjesna svojih kvaliteta, žarko želi pokazati što i koliko može, ali dobro zna da će joj njen spol onemogućiti da je u pravim krugovima shvate ozbiljno. I doktor Maudsley zbunjen je njenim znanjem i sposobnostima jer ju promatra u kontekstu svoga vremena i njezina spola, ali će mu lukava i proračunata Hester „podvaliti“ svoju ideju eksperimenta svjesna da njezin samostalno objavljen rad neće dobiti dovoljnu pozornost u pravim krugovima. Doktor će, zaljubljen u mogućnost slave i nagrade, to brzo prihvatiti. Iako je on ponosan na sebe zbog toga, na stranicama njezina dnevnika otkrit ćemo da je takav rasplet situacije ona planirala od samog početka.

„…ali on je muško, što znači da ne shvaća koliko je zamorno kad ti netko nadugačko i naširoko objašnjava ono što si već shvatio…Ne zamjeram mu previše to što očekuje da će svatko koga upozna biti neinteligentniji od njega. Jer on je pametan čovjek, a osim toga je krupna riba u malom ribnjaku. Navukao je masku nenapadne skromnosti, ali sam ga ja lako prozrela jer sam se i ja kamuflirala na isti način. No bit će mi potrebna njegova podrška u projektu kojeg sam se prihvatila i radit ću na tome da ga pretvorim u saveznika usprkos njegovim nedostacima.“

Hester i Maudsley pokreću eksperiment što će imati vrlo bolne posljedice za blizanke. Hester u svoje istraživanje ulazi s dubinom, temeljito i odvažno, ali i poprilično hladno i okrutno. Sada su već oboje previše opčinjeni svojim radom i potencijalnim uspjehom da si ne žele priznati da ne samo da ne postižu rezultate nego čine ozbiljnu štetu djeci.

„Jesu li naši znanstvenici posumnjali u svoj plan? Zamislili se postupaju li ispravno? Jer oni nisu bili svjesno okrutni, već budalasti, zavedeni svojom učenošću, ambicijom, samozavaravajućim sljepilom.“

Naposljetku, eksperimentu ipak dolazi kraj kada Hester, uhvaćena u strasnom zagrljaju s doktorom, napušta Angelfield koji se vraća u prvotno stanje kaosa i nereda, a njegovi stanari polako zaboravljaju da je ikada postojala.

Maja

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s