Filmska Hester Barrow

Od prve scene, kada automobilom stiže ispred Angelfielda, Hester djeluje odlučno i odvažno. Doktora Maudsleya iznenadit će što će bez kolebanja uzeti svoju prtljagu i preuzeti svoju novu dužnost. U razgovoru sa sluškinjom odmah prelazi na stvar. Ona ima ideju i znanje kako postupiti prema djevojčicama. Filmski lik Hester prikazan je vrlo slično liku iz romana, a velška glumica Alexandra Roach vjerodostojno je utjelovila Hesterine kvalitete i mane.

Film je prekratak da bismo dobili uvid u svu dubinu Hesterina lika, a ne možemo zanemariti ni dijelove dnevnika koje možemo pročitati u knjizi. U njima se otkrivaju prava Hesterina motivacija i cilj. Logično, film će sve to izostaviti pa nam ostaju samo poneke scene u kojima možemo pratiti razvoj odnosa s blizankama. U sceni u kojoj blizanke ne dolaze na večeru pa gladne odlaze u smočnicu koja je zaključana, ponavlja se odlomak iz knjige. Nakon toga film se prebacuje na scenu u kojoj Hester nastoji djevojčice podučiti nečemu, ali sve što vidimo je crtanje. Uredna i mirna Emmeline disciplinirano crta dok divlja Adeline sjedi na podu. U filmu se samo u nekim scenama prikazuje Hesterina zbunjenost u dodiru s prisutnošću navodnog duha koji je zapravo treća djevojčica.

Film naglašava kako se Hester jednostavno snalazi po Angelfieldu preuzimajući inicijativu. Prvog će dana sluškinju poslati natrag u kuhinju i poći u razgledavanje sama, a sa sluškinjom će razgovarati i o nabavljanju kvalitetne ribe. Iako je u knjizi navedeno kako je Hester izgledom i odjećom posve prosječna i nezanimljiva, u filmu je vrlo ženstvena, sjajne kovrčave kose, svijetlih očiju i punih, našminkanih usana. Prava suprotnost bilo kojoj filmskoj verziji Jane Eyre!

Njezin odnos s doktorom prikazuje se samo u dvije scene. U prvoj Hester i doktor raspravljaju o blizankama. Hester svoje zaključke iznosi hladno i ozbiljno, ali se njen izraz lica ubrzo mijenja kako bi doktora nagovorila na zajedničko istraživanje pa postaje toplija i nježnija. Međutim, nijednom se neće zapitati koliko je njihov čin moralan, a što je pokazala u knjizi. Druga scena s doktorom bit će ujedno i posljednja za oba lika. Hester će, kao i u knjizi, doći izbezumljena zbog onoga što je vidjela nekoliko trenutaka prije, a gospođa Maudsley svjedočit će njihovom poljupcu što će okončati i njihovo istraživanje. Jednako kao što i je došla,  Hester će nestati sredinom filma i više se neće pojavljivati. Osim nagađanja da je otišla s doktorom u Ameriku, njezina je sudbina nepoznata.

Maja

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s