Simbolička razina

Mišljenja o Coelhevom Alkemičaru različita su među čitateljskom publikom i to u brojnim obilježjima djela. Počevši od teme putovanja na nekoliko razina do dešifriranja simboličkih obilježja u djelu. Bilo kako bilo, sveukupna razmatranja čine ovaj roman jednim od najčitanijih Coelhovih ostvarenja.

Podupirući tezu simbolike u Santiagovom putovanju, autor oslikava trenutak u kojem koristi različite simbole kako bi predočio svoju filozofiju života i svijeta.

Koristi izraze poput: Jezika Svijeta, Ljubavi, Pustinje, Vjetra, Sunca, Ruke, Duše Svijeta i Božje Duše.

Naizgled, navedeni izrazi čine se neobičnima i nepovezanima. Gotovo poput nekih floskula koje su nabacane zbog privlačnosti i melodičnosti. Ipak, autor gradi uvjerljive poveznice među pojmovima kroz Santiagovo putovanje k “ostvarenju”. To je, svakako, jedna od interpretacija kojoj su mnogi skloni.

Prije daljnjeg elaboriranja navedenih pojmova u naklonosti k simbolici, treba naglasiti kako je autor na briljantan način ostavio podjednako otvorene prostore za brojne interpretacije, bile one doslovne ili simboličke.

U duhu simbolike, Jezik Svijeta je prva prepreka koju Santiago treba svladati, a ne odnosi se ni na jedan verbalno artikulirani jezik u svijet već onaj univerzalni, prema kojima se ljudi međusobno te, u skladu s prirodom, razumijevaju ili, pak, ne. Jezik Svijeta percepcija je svoje okoline i razvijanje senzibiliteta za poimanje te percepcije. To je trenutak spoznaje u kojem smo svjesni sebe u odnosu na sve druge u svijetu i svemiru, ali i svjesnost okoline te sposobnost prihvaćanja te spoznaje. Santiago je postepeno razumijevao Jezik Svijeta, a potpunu je spoznaju doživio kroz komunikaciju s Pustinjom, Vjetrom, Suncem i Rukom te svakoj objasnio što je Ljubav. Tako su učili jedni od drugih sve do trenutka kada je spoznao Dušu Svijeta jer je ona bila i njegova Duša, a jednaka Božjoj Duši.

Koristeći zanimljive opise autor je argumentirano istaknuo svoju filozofiju o čovjekovoj svrsi, o ideji jedinstva čovjeka, prirode, svijeta i na kraju svemira koju je tijekom djela njegovao i kroz teme različitih kultura i religija.

Bili poklonici konkretnog ili simboličkog putovanja, ili pak oboje, neupitno je jedno – autorova kreativna sposobnost prikaza svojih filozofija, a istovremeno i sposobnost otvaranja prostora brojnim interpretacijama djela.

Lukrecija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s