Strah i pobjeda nad strahom

Alkemičar, između ostaloga, naglašava i prisutnost strahova u životu glavnog junaka, ali i u životu ostalih likova koje susreće na svom putovanju. Svaki od likova Alkemičara posjeduje duboke želje, snove, ambiciozne ciljeve, ali i ograničenja…Mladić Santiago u tome se najviše ističe!

Prvi strah javlja se pri susretu s Cigankom od koje želi saznati značenje svojih snova. To je strah iz djetinjstva, posljedica priča koje je čuo kao dječak. Starac s kojim mladić razgovara kasnije govori o prodavaču kokica koji je, zacijelo i iz straha, odustao od svoje prave želje da putuje i skrasio se uz kolica za pečenje kokica i sigurnu egzistenciju. Nakon što mu je ukraden novac, mladić nakratko zapadne u očaj, ali ubrzo krene naprijed. Na samom početku svog putovanja susreće Trgovca Kristalom. Trgovac Kristalom godinama osjeća tjeskobu zbog novoga dana, ali ništa ne mijenja. Mnogi mu likovi nalikuju u tome. Ključni trenutak u njegovoj preobrazbi predstavlja mladić. Nadublja želja Trgovca Kristalom odlazak je u Meku, ali čim je počeo zarađivati, počeo je uvjeravati sebe da ne može napustiti svoju trgovinu. On se boji ostvariti svoj san kako ne bi ostao bez razloga za život i u potpunosti je svjestan toga.

„Jer me Meka održava živim. Zbog nje podnosim sve te jednolične dane, nijeme posude na policama, ručak i večeru u onom groznom restoranu.“

Tu se on i mladić uvelike razlikuju. Trgovac Kristalom odlučuje ostati na istom mjestu cijeli svoj život, a mladić, iako ponekad sa sumnjom i uz strahove, ide naprijed. Trgovca Kristalom sprječava i strah od razočaranja pa zaključuje kako je bolje sanjati.

Strah se spominje i u susretu s goničem tijekom putovanja u pustinju. Gonič jedne večeri priča o poplavi zbog koje se bojao da će biti uništeno sve što je godinama gradio, ali i naglašava da strah od gubitka onoga što posjedujemo nestaje kada razumijemo kako život funkcionira. I kod Engleza se spominje strah. Englez se boji neuspjeha i to ga ograničava u njegovoj potrazi. Međutim, u nastavku radnje govori se i da se ipak odvažio na ono što ga je plašilo. Mladić pokazuje strah pred Alkemičarom jer shvaća da je njegova prisutnost od velike važnosti za njegov život i Osobnu Legendu. U posljednjem dijelu putovanja pustinjom mladića muče brojni strahovi i nesigurnosti, ali on ponovno nastavlja. Osim toga, zadržava ga i ljubav prema Fatimi. Najveći strah budi se u trenutku kada Alkemičara i mladića zaustave vojnici kojima Alkemičar nudi svoj i mladićev život ako se mladić ne uspije pretvoriti u vjetar u tri dana. Alkemičar upozorava na važnost neprepuštanja očaju koji briše vezu između srca i čovjeka. I ovdje se ponovno spominje strah od neuspjeha. Međutim, trećega dana mladić doista uspijeva u svojoj preobrazbi i dolazi do povezivanja između njega i svega ostaloga. U tom prostoru brišu se granice, nestaju sumnje, nesigurnosti, veliki i manji strahovi koji su prethodili putovanju i koji su umalo spriječili putovanje. Santiago je u svojim nastojanjima da prevlada strah i da unatoč svojim strahovima ne odustaje od Osobne Legende postajao sve snažniji i odvažniji da bi naposljetku bio nagrađen.

Maja

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s