Glas zlostavljača u romanu

Da, dobro čitate! Autorica trilerskog hita “Pustila sam te” ostvaruje interesantnu dinamiku dajući romanu priču ubojice i zlostavljača u prvom licu. Premda se navedena pripovjedačka tehnika nemalo puta pojavila na brojnim stranicama književnih svjetova, autorica je vrlo spretno uvela ubojičinu struju svijesti i time zapečatila najintrigantniji dio ove tajanstvene priče.

Kao čitatelji, upoznajemo opaki glas od trenutka kada još ne možemo u potpunosti biti sigurni u njegovu opakost. Naprotiv, uzimajući u obzir samo početak, moglo bi se zaključiti da se radi o usamljenom čovjeku koji se prisjeća trenutka kada je prvi put vidio svoju ljubav te kako su se i upoznali. Jedino što bi moglo odavati blagi, tek početni osjećaj jeze jest činjenica da se on obraća njoj kao da joj piše pismo opisujući njihove početke i daljnji razvoj veze.

S druge strane, taj isti detalj otkriva i autoričinu inovativnost. Pisma i dnevnici su, također, česti način informiranja čitatelja, ali kombinacija u kojoj se jedan psihološki poremećen um obraća direktno svojoj meti, opisujući njihovu prošlost i otkrivajući vlastitu izopačenost je uistinu originalan i zaslužan za uspješan plasman na policama najčitanijih trilera.

Kako psihopat priča svoju priču otkriva čitateljima svoje emocije i uvid u odnos između njega i junakinje romana. Čitateljeve emocije se mijenjaju kako dublje ulazi u priču pa empatija prelazi u iznenađenje, znatiželju te na kraju zgražanje. Pri svakom emocionalnom prijelazu, osjećaj sablasnosti ide u korak sa svima ostalima te se pojačava kako se priča bliži kraju.

Uvodeći novu perspektivu u sposobnost izražavanja, autorica zbilja stvara iznimno napetu atmosferu kojoj se teško othrvati, bilo to zabrinjavajuće ili ne.

Lukrecija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s