?

Najpoznatije djelo Vladimira Nabokova od samog je početka postalo plodno tlo za brojne rasprave. I danas, 60 godina kasnije, rasprave su i dalje aktualne i to upravo zbog glavne teme romana.

Naime, u središtu je veoma opscen, pedofilski odnos između odraslog muškarca i djevojčice od trinaest godina. Kada je tek nastala, bila je zabranjena zbog same ideje djela koja je naišla na velike osude, posebice zbog načina na koji je razrađena s mnogo detalja i specifičnih opisa.

Njezina kasnija dostupnost nije spriječila publiku da se upusti u taj “zabranjeni” svijet, učinivši je jednom od najvećih hitova, no nije izmijenila sva mišljenja prvotne osude. Brojni su stavovi o neprimjerenosti ovog djela zastupljeni i danas u “modernijem” dobu što ukazuje da za neke teme i ideje nema prostora razmijevanju.

Najbliža točka pokušaju shvaćanja glavnog lika, gospodina Humberta, je u postavljanju pitanja o Lolitinom razumijevanju i iskustvu seksualnosti koje je postojalo prije koitusa s Humbertom. Njezin promiskuitet je vidljiv tijekom odrastanja pa se ponekad u raspravama povlači pitanje njezine čestitosti i kreposti koja je daleko drukčija od većine trinaestogodišnjih djevojčica. Ipak, kako ne osuditi starijeg, iskusnog muškarca koji je svjestan svih važnosti seksualnog odrastanja u životu mladog bića?

Istaknuto je i pitanje njegovih emocija koje se, uglavnom, osuđuju, premda se tijekom opisivanja čitave te kontroverzne priče, Humbert opravdava svojom dubokom, slijepom i otrovnom ljubavlju prema jednoj jedinoj Loliti.

Što biste vi rekli?

Lukrecija

Komentiraj