Dva stila

Nabokov je svoj roman Lolita podijelio u dva dijela. Prijelaz između dva dijela označava prekretnicu u priči, ali i promjenu u vrsti priče koju pratimo. Kako se mijenja odnos između Humberta i Lolite, tako autor mijenja atmosferu knjige.

Prvi dio knjige je napisan kao ljubavni roman. Iako je ovo netipična ljubavna priča, ipak se u njoj mogu naći karakteristični tropi za tu vrstu romana. Glavni lik je zaljubljen, ali ta ljubav nije moguća. U ovom romanu, Humbert ne može biti s Lolitom jer je ona maloljetna. On pati zbog toga i pokušava pronaći načine da joj se približi. Mora proći kroz iskušenje kako bi joj bio blizu. Oženio je njenu majku Charlotte kako bi je nagovorio da ne pošalje Lolitu u internat. Ali sudbina se upleće i glavni lik napokon može biti sa svojom odabranicom. U romanu Charlotte umira u prometnoj nesreći, što otvara vrata Humbertu da bude sa Lolitom. Da se roman ne bavi kontroverznom temom, prvi dio knjige bi mogla biti ljubavna priča koju smo već mnogo puta sreli. Međutim, u drugom dijelu romana idila se raspada i roman mijenja smjer.

Drugi dio knjige okreće se više detektivskom i noir žanru. Na njihovom putovanju, Humbert i Lolita susreću muškarca iz sjene, i počinju ih slijediti sumnjivi automobili. Nakon što Lolita nestane, Humbert se sve više ponaša kao lik iz detektivskih priča. Pokušavajući naći Lolitu prati mnogo tragova koji ga većinom navode na krivi trag. I uloga Lolite se mijenja. Ona poprima odlike femme fatale koja Humberta dovodi do toga da na kraju počini ubojstvo. Humbert pokušava opravdati svoje ponašanje govoreći da ga Lolita želi namjerno povrijediti. Zbog toga sve više pije i postaje nasilniji.

Ova promjena u romanu je zanimljiva, jer priču vidimo iz Humbertove perspektive. To znači da se i on promijenio tijekom knjige. Iz romantičnog junaka prelazi u detektiva koji rješava slučaj nestanka. Bar on to tako vidi. Ova promjena nam mnogo govori o samom Humbertu i njegovom doživljaju svog odnosa sa Lolitom. Svojim pripovijedanjem opravdava svoje ponašanje i osjećaje prema Loliti. Međutim, on i prebacuje krivnju na nju za sve što je napravio. Kada je shvatio da je izgubio kontrolu nad Lolitom, mijenja svoj pristup i mišljenje o njoj. Zbog toga se mijenja i njegov stil prenošenja priče. Pokazuje nam njegovu unutarnju borbu da bi ga mogli bolje razumjeti i opravdati. No, kako je cijela knjiga iz njegove perspektive, u ovoj promjeni stila možemo samo iščitati njegovu promjenu. Što se tiče Lolite, ostavljen nam je prostor da njeno ponašanje interpretiramo na više načina. Je li romantična vizija iz prvog djela doista bila romantična ili je Lolitin bijeg bio njen spas od napasnika ostavljeno je na čitatelju da odluči.

Ivana

Jedan komentar Dodaj vlastite

  1. …Sjajni tekstovi, za svaku pohvalu i trud!

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s