Tko su Jim i Holly?

Hladna vatra autora Deana Koontza poznata je kao jedan od autorovih najčitanijih naslova. O izvrsnosti ovog djela među kritikom i publikom mogu se pronaći različita mišljenja. Budući da može stvoriti itekakvu raspravu među publikom (čemu su Djevojke koje čitaju imale priliku prisustvovati i uživati), takav je glas čini, u najmanju ruku, zanimljivom.

Među brojnim pitanjima koja ostaju otvorena i vezana za ovo djelo, našla se i teorija o tome da su svi događaji i likovi u životu glavnog lika Jima jednostavno njegova mentalna projekcija, uključujući i njegovu ljubav Holly. Premda je teorija vrlo vjerojatna u kontekstu samoga djela, postoji jedna specifičnost koja pruža veliki protuargument navedenoj teoriji. Naime, o svim likovima i događajima, osim o Holly, kao čitatelji saznajemo isključivo iz perspektive Jima, preko njegovog glasa. Kao glavni lik nosi priču i nama je predstavljena onako kako je on vidi. Autor izvodi naraciju iz trećeg lica, ali Jimov glas je onaj koji vodi barem jedan dio romana.

Drugi dio romana ima drugi glas. Također ispričan u naraciji trećeg lica, ali ipak specifičan i prepoznatljiv samo iz Hollyne perspektive. Neke događaje i okolnosti u romanu čitateljima donosi njezin glas te iste mogu vidjeti “kroz njezine oči”. Dapače, ona svojim glasom nosi jako veliki dio romana.

Naracija koju je upotrijebio autor u tom bi slučaju išla u prilog “stvarnosti” ove fikcije te isključila mogućnost da se čitava radnja odvija isključivo u glavi glavnog lika. Premda sama teorija nije ničim direktno naglašena u djelu, postoji poveznica u kojoj se ona može opravdano pojaviti kao sumnja. Drugo mišljenje je da se naracijskim dijelom priče ta teorija može isključiti, budući da dva dominantna glasa vode čitatelje kroz ovu zanimljivu i neobičnu priču.

Lukrecija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s