Happy end?

U romanu Hladna vatra upoznajemo Jima Ironhearta. Jim nije običan čovjek. Odmalena je imao posebne moći. One na njega utječu više nego što je svjestan. Kroz cijelu knjigu pokušavamo otkriti tajnu iza njegovih sposobnosti. Što ih je uzrokovalo? Kako funkcioniraju? Može li ih on kontrolirat? Kada se Jim suoči sa istinom, to ga skoro slomi u potpunosti. Na kraju, uz pomoć Holly, ipak uspijeva prihvatiti istinu. Nakon svega što je prošao čak je sigurniji u sebe. No, je li sve ipak tako jednostavno?

Jim spašava ljude pomoću vizija koje dobije. Ne zna odakle te vizije dolaze, ali pretpostavlja da dolazi od nekoga s dobrom namjerom. Tek kada upozna Holly, počinje preispitivati svoje moći. Ona ga uspije nagovoriti da istraže njegovu prošlost i saznaju otkuda dolaze te vizije. Jim je nevoljko odvede do mjesta gdje je živio s bakom i djedom nakon što su mu roditelji umrli. Tamo upoznajemo Prijatelja i Neprijatelja – ličnosti koje je Jim stvorio kako bi se nosio s traumama iz djetinjstva. Osim što je stvorio nove ličnosti, Jim je zaboravio (tj. prepravio) mnoge događaje iz svoje prošlosti. Što više osvještava ono što se uistinu dogodilo njegovim roditeljima i kako se on s tim nosio, to više gubi kontrolu nad svojim moćima.

Kad Jim na kraju knjige napokon posloži u glavi sve događaje koje je zaboravio iz svog života, doživi slom. Bio je jako blizu da dopusti svojim moćima da ga unište, ali Holly ga u posljednji trenutak spašava od samog sebe. Nakon što Jim odspava, preporodi se. Ne samo da je pun energije i želi nastaviti spašavati ljude, nego su se i njegove moći izoštrile i sad ih može kontrolirati. Na putu je da postane pravi Superman. No, možemo li uzeti kraj knjige kao sretan završetak?

Jim, osim što ima moći telekineze i previđanja, pati od poremećaja višestruke ličnosti. Uz to je imao selektivnu amneziju. S tim se nosi (jako loše) većinu svog života. Kad se suoči sa svime, skoro umire. Međutim, na kraju knjige je on nov čovjek, nakon jedne prospavane noći. Nakon svega što Jim prođe u knjizi, nakon svega što saznamo da je prošao u djetinjstvu, na kraju knjige nema traga tome. Zadnjih par strana umanjili su borbu kroz koju je prošao. To što se suočio sa prošlošću je svakako dobra stvar, i sigurno mu je lakše. S druge strane, upravo se sjetio da mu roditelji nisu umrli u prometnoj nesreći nego u pucnjavi u restoranu u kojoj je i on bio prisutan. Preko toga je jako brzo prošao. Sreća što je preživio je jedno, ali ignoriranje onoga što se dogodilo u potpunosti, nije znak sreće. Razvoj njegovog lika kroz knjigu nam je pokazao da ga je trauma nasilne smrti roditelja obilježila. Sve što se događa u knjizi je izravna posljedica tog događaja. Ako kraj knjige shvatimo kao period zatišja pred oluju, onda on dobiva na težini. Međutim, ako je kraj uistinu happy end (što ton knjige potvrđuje), onda priča gubi na snazi.

Happy end u Hladnoj vatri je bezličan i ne ostavlja jak dojam. Ova priča prati duboko traumatiziranog čovjeka koji pokušava naći smisao u svom životu spašavajući druge. Istovremeno je zaboravio (ili prepričao) cijele dijelove svog života zbog te traume. Obilježila je sve što je napravio u svom životu. Sve to nestaje preko noći. Tako lijepo upakiran kraj pojednostavljuje priču koja je mogla dati više. Jim i Holly dobili su svoj sretan kraj, ali tko zna koliko će ta sreća trajati.

Ivana

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s