Što je u imenu?

Mandolina kapetana Corellija je roman koji obrađuje mnogo tema: rat, ljubav, glazbu, povijest… Kroz te teme upoznajemo šarolike likove. Svaki lik sa sobom nosi dio romana, a njihova imena nose dio njihove priče. Autor je glavnim likovima dao imena koji nose određenu simboliku, a u nekim slučajevima otkrivaju njihovu sudbinu.

Naslovni lik romana je kapetan Corelli. Iako je vojnik, kapetan najviše uživa u glazbi. Sa sobom nosi svoju mandolinu Antoniu. Njegovo ime dijeli i talijanski kompozitor i violinist Arcangelo Corelli. Ova poveznica, uz samo ime knjige, nam govori da kapetan Corelli neće biti samo dio osvajačke vojske. On u sebi krije mnogo više. Ne samo da voli glazbu, on se prema djeci i životinjama odnosi prijateljski. Nije ono što Pelagia i doktor Iannis očekuju.

Pelagia je kćer dr. Iannisa. Značenje njenog imena je otvoreno more. More je značajno za Pelagiju. Njen zaručnik Mandras radi kao ribar, a kapetan Corelli je preko mora došao do nje. Ime je povezano i s mnogo svetaca. Postoji priča o Pelagiji iz Antiohije koja je živjela u 4. stoljeću. Ona se bacila sa krova radije nego izgubila nevinost. To je zanimljiva poveznica i nagovještaj, jer do kraja romana Pelagija je ostala nevina.

Doktor Iannis je seoski liječnik. On je ateist, voli povijest, ali nije konvencionalan. Ne brani svojoj kćeri vezu sa talijanskim kapetanom. Samo joj savjetuje da budu oprezni dok rat ne završi. Njegovo ime u prijevodu znači Bog je milostiv. To je čudno ime za lika koji je izraziti ne religiozan. Unatoč tome, njegovo ime ima smisla. U mjestu u kojem živi on je jedini liječnik. Jedino on može pomoći onima kojima treba. Zbog toga ima poseban položaj u zajednici, mogli bismo reći da je neka vrsta sveca. Na kraju i umire kao mučenik.

Mandras je Pelagijin zaručnik. On je prikazan poput Adonisa ili Posejdona. Želi se dokazati Pelagiji i njenom ocu borbom. Zato ide u Grčku vojsku, a kasnije u vojsku pobunjenika. Njegovo ime može se povezati sa starogrčkom riječi mandra koja u prijevodu znači zatvoren prostor. Mandras nije inteligentan, živi u svom svijetu. On ne propituje naredbe, samo ih izvršava. On je više sljedbenik nego vođa. Za razliku od Pelagije  koja je otvorena, on je zatvoren u onome što zna. Zato njihova ljubav nije mogla uspjeti.

Carlo je talijanski vojnik. On je i homoseksualac. Zbog toga se uvijek osjećao kao autsajder. Ali ne i u vojsci. Njegovo ime označava vojsku, ratnika. Carlo se pokazao kao uzoran ratnik. U vojsci nije bio autsajder, tu je našao svoje mjesto. Na kraju umire spašavajući kapetana Corellija i zapamćen je kao junak.

De Bernieres je pomno birao imena za svoje glavne likove. Svatko od njih u imenu nosi dio svoje osobnosti. Time i čitatelji mogu otkriti nešto o karakteru likova prije nego se to otkrije u samom romanu. Njihova sudbina je dijelom određena njihovim imenima.

 

Ivana

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s