Životinjska farma i manipuliranje jezikom

Orwell u svojim djelima Životinjska farma i 1984 vješto opisuje moć jezika. U oba dijela jezik se koristi kao sredstvo kontrole od strane onih koji vladaju. Promjenom u jeziku mijenja se (ili podupire) i struktura društva. U 1984 se to vidi kroz službeni jezik novogovor. To je jezik „smanjenog opsega“. Cilj tog jezika je izbaciti izraze i riječi koje bi mogle dovesti do toga da netko počne sumnjati u vladu. Na sličan način svinje u Životinjskoj farmi kontroliraju situaciju na farmi preko jezika.

Na početku novele, Stari Major životinjama predstavlja svoju viziju svijeta kako on zamišlja da bi trebao izgledat. Svijet u kojem su sve životinje jednake. Govori životinjama kako će do toga doći pobunom. Kada se pobuna dogodi i životinje preuzmu farmu, svinje preuzmu kontrolu nad svime jer su one najinteligentnije. Napoleon i Snowball bore se za naklonost životinja. Snowball je bolji govornik, i polako ih pridobiva na svoju stranu. Pridobiva ih govorima i riječima. Napoleon ga, na prevaru, nasilno otjera sa farme. Napoleon ne govori mnogo, ali za to ima Squeelera koji je elokventniji.

Kako vrijeme odmiče, svinje prilagođavaju Majorova pravila svojim potrebama. Squeeler uvjerava životinje da su krivo zapamtile pravila. Koristeći retoriku, on uvjerava ostale životinje da je Napoleon veliki vođa, i opravda sav višak koji svinje dobivaju govoreći da im je to potrebno kako bi imale snagu za voditi farmu. Kroz svoje govore on ih uvjeri da je Snowball zapravo bio izdajnik, i da je surađivao s ljudima koji su napali farmu. Ako se neke životinje pobune i izraze drugačije mišljenje, Squeeler ih optuži da napadaju ideale pobune. Osim što prenosi Napoleonove proglase drugim životinjama, Squeeler i ispravlja pravila koja su bila utvrđena na samom početku pobune. On nadopunjava pravila kada svinjama to odgovara. Time opravdava, među ostalima, to što svinje piju alkohol i spavaju u krevetima, što je po zapovijedima bilo zabranjeno.

Uz to, Squeeler kroz svoje govore veliča stanje u kojem se farma nalazi i potiče životinje da rade još više, jer sada to rade za sebe. Cijelo vrijeme naglašava kako je za vrijeme gospodina Jonesa bilo gore i životinje to prihvaćaju, iako se zapravo više i ne sjećaju kako je bilo. Igrajući na njihov ponos što su samostalne, Squeeler ih uspije nagovoriti da rade više nego ikada. Situacija je gora nego ikada, ali životinje su to zaboravile.

Jedna sličnost između svinja i vlade u 1984 je to što i jedni i drugi pojednostavljuju jezik kako bi lakše kontrolirali mase. Glavni moto farme postane Četiri noge dobro, dvije noge loše. Svaki put kad se netko želi pobuniti protiv nečega, ovce počnu ponavljati ove riječi. One su poziv na zajedništvo životinja i borbu protiv neprijatelja. Međutim, svinje se ponašaju sve više kao ljudi. Ostalim životinjama je gore nego prije, ali one nisu više svjesne toga jer Squeeler stalno mijenja priču o tome kako su prije živjeli. Više nitko nije siguran u ništa, ali vjeruju svinjama, jer su istrenirani da im vjeruju. Vrhunac manipulacije jezikom dolazi kada se na staji pojavi moto: Sve su životinje jednake, ali neke životinje su jednakije od drugih. To je vrhunac opravdavanja svinja kroz jezik. Tom rečenicom sebe stavljaju na viši položaj izvrćući ideje Starog Majora.

U Životinjskoj farmi Orwell izvrsno pokazuje moć jezika i dobrih govornika. Jezikom se može lako manipulirati. Zato je bitno čitati između redaka i paziti tko što govori. U današnjem svijetu u kojem nam informacije dolaze brzo i u velikoj količini, potrebno je stati i provjeriti ih. Danas postoji mnogo Squeelra, samo ih treba znati prepoznati i dobro slušati što točno govore, jer riječi mogu biti jako opasne.

Ivana

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s