Trick or treat?

„Ubojstvo Rogera Ackroyda“ je naslov djela koji je lansirao Aghatu Christie u svijet slavnih autora, istodobno joj osiguravajući titulu kraljice krimića tada, a i mnogo desetljeća kasnije. Teško da postoji osoba na svijetu koja nije došla u doticaj s briljantnim umom spomenute autorice kroz medije knjige i filmova. Svako od njezinih dijela obiluje uzbudljivom, napetom i nadasve „britanskom“ atmosferom koja se provlači kroz detaljno osmišljenu priču o mračnoj strani čovjeka. Slavna autorica nadopunjuje svoje ideje osebujnim, pomalo ekscentričnim, ali nadasve neodoljivim likovima koji su tijekom godina postali gotovo vlastite etablirane ikone jednako slavne kao i njihova kreatorica.

Novi adut kojim osigurava prijestolje u kriminalističko- detektivskom žanru autorica postiže likom liječnika u „Ubojstvu Rogera Ackroyda“. Da je vrhunska poznavateljica kreativnog pisanja, spoznajemo na kraju djela kada shvatimo kako je temeljitim poznavanjem pripovjedačke tehnike na elegantan i jednostavan način postigla šokantan i veličanstven obrat.  Naime, čitavo djelo je predstavljeno kao svojevrstan dnevnik liječnika koji svojom naracijom otkriva čitateljima tijek misterija. Budući da pratimo slučaj kroz liječnikove oči, u prvome licu, lako se emocionalno povezujemo s našim pripovjedačem i tako lakše zaboravljamo pratiti tragove.  Propuštamo detalje i apsolutno smo izbezumljeni dok pokušavamo riješiti slučaj prije Poirota. Sami kraj nas ostavlja u potpunom šoku i nevjerici, odbijajući prihvatiti koliko smo lako i jednostavno bili nasamareni.

Ipak, to nam nikako ne umanjuje ljepotu izvedbe niti želju za novim naslovima veličanstvene Aghate Christie.

Lukrecija

 

Jedan komentar Dodaj vlastite

  1. …Da, njezini slavni detektivi poput nenadmašnog Poirota (posebno u drugom izdanju serije u kojem ga glumi David Suchet) ili Gđice Marple su prava vrela kvalitetnih i zagonetnih krimi priča, kao što je bio zagonetan i karizmatičan život njihove autorice.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s