Tri perspektive u romanu

Djeca slijepoga kovača vode nas u misterioznu i pomalo zastrašujuću priču kojom vlada napetost od prve do posljednje riječi. Jedna od načina na koji autor to postiže svakako je korištenje tri različita kuta viđenja te djelovanja u priči.

Prvo upoznajemo samozatajnog i iskusnog detektiva Andrewa Framea koji nas pridobija već nakon nekoliko spretno izvedenih sarkastičnih rečenica. Njegova nas perspektiva uvodi u priču kroz oči inspektora i policijskog protokola, istovremeno otvarajući vrata još jednoj priči – njegovoj osobnoj. Kako napreduje istraga, tako autor otvara prostor sve dubljem razmijevanju lika inspektora Framea kroz njegove odnose s kolegama i snažne stavove koji oblikuju njegove postupke.  Vješto otkrivajući pojedine aspekte njegove prošlosti, autor vješto balansira čitateljevom znatiželjom i misterijem koji se krije u osobnom životu samoga inspektora. Mreža koja se plete oko njegovih prisjećanja, na prvi pogled postoji kako bismo se mogli saživjeti sa samim likom, ali čitajući dalje, otkrivamo kako je i to jedan važan dio slagalice.

Martinova struja svijesti nas odvodi u mladost i avanture. Podsjeća nas na važnost prijateljstva i zajedništva. Osim simpatičnih epizoda troje, a kasnije četvero mladih prijatelja, ova perspektiva postaje, također, veliki dio iste slagalice koja odiše iskrenošću i humorom. Likovi koje nam autor opisuje lako postaju naši prijatelji iz kvarta, škole, s fakulteta, iz djetinjstva… Njihova odvažnost i želja za avanturama otvara put konkretnijim zaključcima za glavnu okosnicu priče te nas tjera na intenzivno razmišljanje i dedukciju.

Treća perspektiva je nešto manje zastupljena, ali upravo onoliko koliko je potrebno da posljednja puzzla nađe svoje mjesto u čitavoj zagonentnoj slici. Kao i prethodne dvije, i ova priča ima više razina.

Cjelokupnost priče bila bi nemoguća bez različitih kuteva koje je objašnjavaju postepeno. Kako upoznajemo likove i njihove perspektive, tako ulazimo dublje u njihove isprepletene živote i slažemo zagonetku s intenzivnom željom da traženje zapravo nikada ne prestane. Tu želju intenzivira isključivo napeta atmosfera koju autor održava u svakom trenutku, a njezin vrhunac maestralno otkriva na samome kraju.

Lukrecija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s