Dan i Ricky: ljubavna priča ili?

SF roman Roberta Heinleina Vrata u ljeto otvara brojne zanimljive teme poput hladnog sna (zamrzavanje ljudi kako bi ih probudili u budućnosti), putovanja kroz vrijeme, robota… Tu čitamo i o razočaranju, izdaji i kaotičnoj atmosferi modernoga svijeta. Međutim, ono što je mnoge kritičare i čitatelje uznemirilo odnos je dvoje likova upakiran u toplu ljubavnu priču. Kada se određeni apsekt radnje ostavi po strani (zaplet s hladnim snom), sve što imamo je Dan koji je tridesetogodišnji samac i Ricky koja je desetogodišnje dijete. Njihova je kemija vidljiva mnogo prije nego što Ricky odraste i njihov odnos kulminira brakom. Dan se prema njoj ne ponaša kao prema djetetu, kako i sam naglašava. On ju doživljava ozbiljno i jedino je s njom i svojim mačkom emocionalan.

Radnja romana započinje 1970. kada se susrećemo s Danielom Davisom, inženjerom i izumiteljem kojeg su izdali najbolji prijatelj Miles i zaručnica Belle. Miles je očuh desetogodišnjoj Ricky u koju, čini se, Dan ima najviše povjerenja i koju poštuje. Ističe se kako je Ricky, iako još dijete, drugačija, dostojanstvena, vrlo zrela i mudra. Ona je „zaljubljena“ u Dana kao što dijete zna biti. Dan ju doživljava kao prijateljicu.

„Ricky je bila u redu; imala je neko tiho dostojanstvo, nije nikada vrištala, dosađivala ili se mazila oko nekoga. Bili smo prijatelji koji su dijelili odgovornost prema Peteu i, koliko je meni bilo poznato, to što sam je zvao “mojom djevojkom” bila je tek ozbiljnija igra koje smo se igrali.“

Međutim, nakon izdaje zaručnice koja ga je i ponizila i uvrijedila Dan odjednom gleda na Ricky potpuno drugačije.

„Možda je to izgledalo kao želja za avanturom vjerovati jednoj ženi tako brzo nakon izdaje od strane druge. Međutim ova dva slučaja se nisu mogla usporediti. Poznavao sam Ricky polovicu njenog života i ako je postojala poštena osoba to je bila ona… Pete je također tako mislio. Osim toga Ricky nije imala fizičke sposobnosti za pomračivanje razuma. Sva njena ženstvenost nalazili se u licu; tijelo joj još nije bilo razvijeno.“

Dan će se podvrgnuti hladnom snu, probudit će se u 2000. bez novca, bez poznanstava i u potrazi za Ricky koja bi sada trebala biti u srednjim godinama. U međuvremenu, Dan će pomalo početi graditi svoj život iznova, učiti o napretku tehnologije i svim novostima koje su se pojavile dok je bio zamrznut. Ubrzo saznaje da je i Ricky probuđena iz hladnog sna i da je napustila Los Angeles. Udana je za muškarca koji nosi isto ime kao i on (naposljetku ćemo saznati da to i jest on) i živi u Arizoni. Zbog mogućnosti putovanja kroz vrijeme na koje će se odvažiti, još jednom će se naći u 1970., nekoliko mjeseci prije sukoba s Belle i Milesom. Ricky se nalazi u ljetnom kampu za djevojčice, on je posjećuje, prepisuje dionice na njezino ime i govori joj da se podvrgne hladnom snu kako bi se mogli sresti. Ricky pristaje pod uvjetom da se vjenčaju kada se probudi kao odrasla žena.

U kojoj je mjeri priča između Dana i Ricky doista ljubavna? Prosudite sami!

Maja

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s