Ljubav ili nešto drugo?

Priča Prigovora savjesti vrti se oko odnosa dva mladića, Tristana Sadlera i Willa Bancrofta. Upoznaju se na treningu uoči odlaska na bojišnicu Prvog svjetskog rata. Od samog početka postoji bliskost između njih. Ta bliskost dovodi do situacija koje će zakomplicirati njihov odnos.

Tristan upoznaje Willa u Aldershotu gdje se obučavaju za rat. Tristanu se Will odmah svidi zbog svoje opuštenosti, ali i zato jer je on prva osoba koja mu se približila u Aldershotu. Tristan je sretan zbog prijateljstva koje se razvija među njima. Međutim, on nije jedina osoba s kojom Will provodi vrijeme. Will je jedini koji priča sa Arhurom Wolfom, mladićem koji se pozvao na prigovor savjesti i ne želi se boriti u ratu. Svi ostali, uključujući narednika, ga muče i ne žele komunicirati s njim. Tristan postane ljubomoran kada Will pridaje više pažnje Wolfu ili kad sazna da mu Will nešto nije rekao o sebi. Tristan želi produbiti njihov odnos, ali Will održava distancu. Prvi korak se dogodi nakon tragedije koja zadesi Wolfa. Will je potresen i utjehu traži u Tristanu. No, nakon što su proveli noć skupa, Will je distanciraniji nego prije.

Njihov odnos se nakon te noći mijenja. Will izbjegava Tristana koliko god može. Tristana to pogađa, ali u grotlu rata nema toliko vremena razmišljati o tome. Ipak, nakon nekog vremena Will ponovno traži pažnju od Tristana. Ali ponovi se priča od prvog susreta. Will se opet udalji od Tristana i počne ga izbjegavati. Njihov cijeli donos se temelji na toj dinamici. Kad god se nešto ozbiljnije počne događati, Will se udalji. To kulminira na kraju knjige kada Will uvjerava Tristana da su oni samo prijatelji, i da su njihove zajedničke noći bile samo traženje utjehe. Čak kaže da mu se on gadi i da je bio s njim prijatelj iz samilosti. Bio je toliko okrutan tijekom njihovo posljednjeg razgovora da je Tristan napravio nešto zbog čega će žaliti ostatak života.

Početak njihovog odnosa je prijateljski. Iako se Will nekada ponaša malo pokroviteljski prema njemu, Tristanu je on jedini pravi prijatelj. Nakon što spavaju skupa Tristan se nadao da će postati bliži, ali dogodi se suprotno. Tristan voli Willa, to je jasno od prvih trenutaka kada ga je upoznao. Will s druge strane iskorištava Tristana. Možda mu je stalo do njega, ali koristi to što zna da ga Tristan neće odbiti. Kada mu je potreban približi mu se, a u idućem trenutku ga ignorira. S jedne strane on govori Tristanu da je kukavica jer se ne želi suprotstavit naredniku, a s druge strane on ne želi priznati što se zapravo dogodilo između njih. Pitanje je tko je prava kukavica. Will stalno govori kako su mu njegovi principi važniji od života, a Tristanove principe ne uzima u obzir. Naziva Tristana kukavicom jer ga ne podržava u njegovoj odluci, a on sam ne želi priznati istinu o svojim osjećajima prema njemu. A možda se tako ponaša baš zbog svojih osjećaja. Njihov posljednji razgovor možemo protumačiti kao Willov pokušaj da što više udalji Tristana od sebe kako bi ga poštedio patnje. Ako ga mrzi, neće ga pogoditi što ga više neće vidjeti. U tom slučaju, Will iskazuje svoju ljubav kroz „žrtvovanje“ dobrog mišljenja koje je Tristan imao o njemu.

Je li ljuba između Tristana i Willa bila obostrana ostaje zagonetka. U Tristanovu ljubav ne možemo sumnjati, a Will, koji je cijelu knjigu poriče svoje osjećaje, na kraju ipak pokušava olakšati situaciju Tristanu, i na neki način pokazuje da mu je stvarno stalo do njega. Willa su nazivali kukavicom, i imali su pravo. Samo što se on nije bojao rata, već svojih osjećaja.

Ivana

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s