Neponovljiva Elizabeth Bennet

Ovo ime je toliko ukorijenjeno u područje književnosti, filmske i dramske umjetnosti da bi pojašnjavanje istoga bila čista uvreda ovom fascinantnom liku. Toliko je poznata da možda nadmašuje i samo ime one koja ju je stvorila. Možda je to ipak malo pretjerana izjava, ali možemo reći da u najmanju ruku hoda uz bok svoje genijalne stvoriteljice Jane Austen. Specifičnost Elizabth Bennet nedvojbeno je donijela veliku dozu realnosti u čitavoj priči, a time zajamčila i rasprave i “tračeve” o njoj koji traju stoljećima.

Što je to u njoj da je izazvalo toliko divljenje, realno, ali i iraciono poistovjećianje žena s njom diljem svijeta i kroz toliko dugih stoljeća?

Austen je bila pripadnica jedne nove ere književnika, posebice ženskih, koje se bore za neke drukčije ciljeve. I sama vrlo inteligentna, oštroumna i talentira individualka nije mogla stvoriti prosječnu, klasičnu i stoput viđenu ženu u svome djelu. Ah, ne!

Jane piše svoja pravila, a svojim junakinjama dodjeljuje aktivne, strastvene i kompleksne osobine naglašavajući ravnopravnost, sposobnosti i mogućnosti koje žene mogu i moraju ostvariti.

Elizabeth je junakinja jer, prvenstveno, progovara onako kako želi i kada želi, ne mareći za tuđa mišljenja, korenja i doličnosti. Elizabeth se bori, ne zna što želi i to otvoreno priznaje. Elizabeth ima više strasti u jednoj rečenici djela nego neki glasovi, i muški i ženski, u nekoliko života. Ona je iznimno pametna, ali i mudra. Iznimno je pažljiva, ali i naivna. Duboka je i teška, a istodobno nevjerojatno slatka i duhovita. Puna je predrasuda i ponosna do srži, ali je upravo zato posebna i jedinstvena jer je jedna od prvih koja to pristaje javno biti. Puna je ljubavi i dobrote, ali prkosna i opaka kada to mora biti. S druge strane, uvijek je spremna priznati svoju pogrešku te ono najvažnije, boriti se za svoju sreću.

Druga je od pet sestara, ali za oca jedna i jedina. Obožava svoje sestre, a osobito stariju Jane koja je prelijepa i nježna, a Elizabeth joj nimalo ne zavidi. Dapače, ponosna je na nju i nikada joj nije zavidjela na ljepoti. Ona se želi i može udati samo iz ljubavi, ali ono što nju poljula po prvi put u životu, je dolazak ljubavi kakvu nije zamišljala. Njezin put do sreće, koja je usko povezana s njezinim osobnim rastom, je zabilježeno kao jedno od najljepših putovanja koje ste ikada pročitali.

Na tom putu, Elizabet mora prijeći mnoge prepreke, a one najteže su u njoj samoj. Otkrivanje maski iza kojih se kriju ona i njezin ljubljeni gospodin Darcy je iznimno zanimljivo i napeto iskustvo, dovoljno sanjarsko da mi romantičnog srca, poželimo ni manje, ni više jednog takvog, isključivo našeg Darcyja.

Osim te fatalne ljubavi, Elizabethino otkrivanje čitateljima te ispred sebe same je razoružavajuće i ono što je čini još jačom. Skida svoja nepovjerenja, odmiče se u svome ponosu, lomi svoje predrasude i postaje žena kakva je i sama uvijek željela biti.

Ovo nije samo najbolja ljubavna priča svih vremena, ne! Ovo je priča o sebi, o društvu, o krivim percepcijama i o tome kako iste mogu oblikovati naš život u drugim smjerovima. Da je Elizabeth ostala skrivena iza svog ponosa i svojih predrasuda, nikada ne bi postala to što želi.

Zahvaljujući veličanstvenoj Jane Austen, Elizabeth Bennet je oživjela u mnogim ženama stvarnog svijeta. I ja želim biti Elizabet Bennet.

Lukrecija

Jedan komentar Dodaj vlastite

  1. …Jane Austen, spisateljica za pamćenje i uzor mnogima koje su došle poslije nje…

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s