Gospođa Bennet

Čitajući Ponos i predrasude upoznajemo razne likove. Svi oni su odraz nekog dijela društva u kojem žive. Neki su simpatični, neki malo manje simpatični. Jedan od likova koji sigurno ne ostavlja nikoga ravnodušnim je gospođa Bennet.

Gospođa Bennet je majka petero djevojaka. To nju jako muči. Svaku od njih treba dobro udati kako bi im osigurala sretan život. I kako bi se mogla hvaliti pred drugima kako su njene kćerke najbolje. Međutim, njena pretjerana želja da se riješi svoje djece će skoro upropastiti njihove šanse da odu iz kuće.

Kada se sazna da Bingley dolazi u susjedstvo, gospođa Bennet odmah angažira svog muža da ga upozna i pozove na večeru. Bingley je bogat i bilo bi šteta propustiti takvu priliku. Srećom po nju, Bingley se stvarno zaljubi u njenu najstariju kćer Jane. Gospođa Bennet, međutim, nije zadovoljna dok god Bingley ne zatraži Janeinu ruku. Na sve načine pokušava spojiti mladi par i ubrzati razvoj događaja. Čak šalje Jane da ide do Bingleyja po nevremenu. Ona se razboljela i morala je ostati duže u Netherfieldu, što joj je majka planirala. Ali isto tako je sve moglo kobnije završiti. Gospođu Bennet ne brine kćerkino zdravlje, dok god je u pitanju brak. Kada se Lydia uda za Wickhama, ona je presretna. Nju ne zanima kakva je osoba WIckham i hoće li Lydia biti sretna s njim.  Najvažnije je da se udala.

Najveću patnju joj je izazvala Elizabeth kada je odbila udati se za gospodina Collinsa. Da je u tom trenutku mogla odreći je se, vjerojatno bi to i napravila. Želja gospođe Bennet da uda svoje kćeri je razumljiva i prije svega praktična. Teško bi mogli financijski podnijeti ako bi sve kćeri ostale kod kuće. Međutim, način na koji ona pristupa tom problemu nije efikasan. A ona to ne vidi. Jedan od razloga zbog kojeg Darcy ima loše mišljenje o Bennetima je upravo njihova majka. Na balovima ona otvoreno priča o tome kako će se Jane dobro udati jer je Bingley bogat. Općenito govoreći, svojim ponašanjem ispred Darcyja, Bingleya i njihovih članova obitelji ne čini uslugu svojim kćerima. Srećom po njih, i Jane i Elizabeth su dovoljno razumne pa uspijevaju ostvariti svoje želje. Njihova majka nije ni svjesna koliko otežava situaciju svojim kćerima.

Austen je kroz lik gospođe Bennet pokazala koliko je brak bio važan i koliko se ozbiljno shvaćao. U svojim nastojanjima da ih uda zanemaruje njihove želje, dovodi ih u opasnost i skoro uništava njihove šanse. Kroz nju Austen kritizira opsesiju brakom tog razdoblja, kada je brak bio važniji od svega za ženu jer je to jedini način na koji bi mogla otići od kuće. Gospođa Bennet je pomagala u održavanju tog statusa. Da je bila malo opuštenija oko cijele situacije, brakovi njenih kćeri bi se možda i lakše dogodili. Ali onda vjerojatno ne bismo pričali o Elizabeth Bennet i Mr. Darcyju na jednak način.

Ivana

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s