Preobrazba uma i tijela

„Kad se Gregor Samsa jedno jutro probudio iz nemirna sna, ustanovio je da se u svojem krevetu pretvorio u golema kukca.“ Ovom rečenicom započinje jedan od najpoznatijih romana 20. stoljeća. Njegova tjelesna preobrazba je očita, ali transformacija koja se događa unutar njega je mnogo zanimljivija.

Iako se njegovo tijelo u potpunosti promijenilo, Gregorov um je ostao isti. On se i dalje ponaša kao čovjek. Pokušava se uspraviti kako bi se digao iz kreveta, ali ne uspijeva jer je sada u tijelu kukca. Gregor jako smireno prihvaća svoju transformaciju. Možda i malo previše smireno. Najveća briga mu je što kasni na posao. Ako on izgubi posao, neće se tko imati brinuti za obitelj. Još uvijek je opterećen svakodnevnim problemima i obavezama. Više se čudi što više ne voli mlijeko i svježu hranu. Njegov um je ostao isti i u početku Gregor kao da ne percipira svoju preobrazbu u potpunosti. Kao da gleda kako se to događa nekome drugome.

S vremenom se Gregor privikava na svoje tijelo. Uči se kontrolirati ga. Prilagođava se novim tjelesnim potrebama. Osim što jede drugačiju hranu, sve više se ponaša kao kukac: ulazi u uske, tamne prostore i puže po zidovima i stropu. Malo po malo gubi svoju čovječnost. To se manifestira i kroz izbacivanje nepotrebnog namještaja iz sobe. Međutim, dok mu sestra i majka izbacuju stvari iz sobe, Gregor počinje smetati što više neće imati svoj stol za pisanje za kojim je proveo toliko vremena. Koliko god se fizički prilagodio preobrazbi, njegov um se još uvijek čvrsto drži svoje čovječnosti i ne želi je pustiti. Zbog toga štiti sliku žene u krznu. To je jedina stvar u sobi koja je još uvijek povezana sa starim Gregorom.

Prevelika razlika između njegovog uma i tijela dovodi Gregora do depresije. Na kraju on jednostavno odustane od života. Tijelo mu je prošlo kroz preobrazbu, ali um mu se držao svoje čovječnosti.

 

Ivana

2 komentara Dodaj vlastite

  1. …Ah taj Kafka, teško ga je razumijeti, iako mu djela imaju onu težinu poput Dostojevskog ili Flauberta…

    Sviđa mi se

  2. …Iako što se samog pisca tiče, najviše mi se svidio dokumentarno-igrani film o njegovom životu i djelu (sa miješanom stvarnošću i fikcijom iz njegovih djela, posebno Procesa, Preobražaja i Amerike) naslova “Kafka”, s Jeremy Ironsom u glavnoj ulozi. Taj film bi preporučio svakom ljubitelju Kafkinih djela…

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s