Pojam preobrazbe

Kafkin roman intrigira već samim naslovom. „Preobrazba“.

Pri samome početku čitanja, vrlo brzo shvaćamo da glavni lik Gregor Samsa proživljava oblik snažne, fizičke metamorfoze ili preobrazbe koja ga pretvara iz čovjeka u kukca.

Nakon nekoliko trenutaka prilagodbe na samu ideju, koja nas kao čitatelje, zapuhne već pri samome početku te nakon nekoliko seansi češanja po tijelu, spremni smo nastaviti otkrivati ovu neobičnu priču.

Sa svakom sljedećom stranicom otkrivamo mnoštvo toga, što protivno prvom mišljenju, počinje imati smisao i svrhu, a shvaćamo i razlog autorovog izbora pretvorbe u kukca. Naime, Gregor je zapravo i u čovječjem obliku živio kao kukac. Ustajao se, hranio, spavao, radio posao kojeg ne voli, sve kako bi udovoljio željama svoje obitelji koja je od njega očekivala sve navedeno. Nikada nije imao vremena za sebe, štoviše nikada ga nije niti pokušao stvoriti. Baš kao i svaki kukac po kojima ljudi najčešće gaze jer su ružni i drukčiji, njegova obitelj gazila je po njemu i prije preobrazbe. Možda bismo mogli čak i prmisliti kako je Gregoru učinjena usluga jer mu je i fizički dano njegovo pravo stanje.

Ono što nastavlja, u duhu većine  je veoma slab pokušaj prihvaćanja onoga što je drukčije. Tu nailazimo na jedno sasvim novo shvaćanje pojma „preobrazba“.

Gregorova obitelj shvaća da on sam ne može više doprinositi njihovom kućanstvo, odnosno uzdržavati ga cijelog kao prije. To je ono što ih najviše muči i najviše opterećuje prilikom pokušavanja prihvaćanja novonastale situacije. Sada su oni ti koji moraju preuzeti aktivne uloge u svojim životima, a to ih i mijenja. Ne fizički kao Gregora, ali duhovno. Gregorova sestra se najviše aktivira novonastalom situacijom. Počinje raditi, izlaziti, gledati unaprijed. Kako se mijenja prema životu, tako se mijenjaju i njezini osjećaji prema Gregoru. Od velike sestrinske ljubavi, počinje joj se gaditi te ga u najmanju ruku počinje u potpunosti ignorirati. Srami ga se i mirna je kada ga se riješe.

Majka ga je barem pošrovala dok je bio čovjek, no kao kukca užasava ga se i gadi joj se, a otac koji ga je više-manje uvijek ignorirao mu u svojoj mržnji zadaja smrtonosan udarac jabukom koji ga na kraju odvodi u smrt. Svima je lakše kada Gregor umre i oni mirno i aktivno nastavljaju svojim životom.

Premda se motiv iza naslova djela vrlo brzo otkriva, dubljim razumijevanjem djela, otkrivaju se razn i slojevi preobrazbe te likovi na koja ona sve utječe. Ova preobrazba je Gregorova muka, ali na neki način spas njegove obitelji. Nepravedno, ali nažalost istinito.

Lukrecija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s