Suosjećanje

Kada Gregorova obitelj shvati da se pretvorio u kukca nisu sigurni kako bi reagirali. Prva reakcija je zbunjenost i strah. Nakon početnog šoka obitelj se prilagodi novoj situaciji i prihvate Gregora takvog kakav je. No, to  neće dugo trajati.

Prva osoba koja pokazuje suosjećanje prema Gregoru je njegova sestra Greta. Ona je prva koja je ušla u njegovu sobu i prva koja mu je donijela hranu. Potrudila se saznati koju hranu Gregor sada voli i pokušala prilagoditi sobu kako bi mu bilo ugodnije. Preuzela je odgovornost za njega. Ona osjeća da je njen brat još uvijek unutar tog kukca i želi mu pomoći koliko može. Svađa se s majkom oko iznošenja namještaja iz Gregorove sobe jer ona želi prilagodit prostor njegovom novom obliku. Greta pokazuje najviše suosjećanja. Prihvaća situaciju kakva je i želi pomoći bratu koliko može.

Gregorova majka je sablažnjena kad vidi u što joj se sin pretvorio, ali s vremenom se privikne na to i počne pomagati Greti. Ona teže podnosi Gregorovu preobrazbu i cijelo vrijeme se nada da je to samo privremeno. Zbog svoje ljubavi prema sinu se trudi pomoći mu da prođe kroz ovo razdoblje. Jer ona je uvjerena da je to samo faza koja će proći. Njezino suosjećanje je povezano s nadom da će se njen (pravi) sin vratit. S druge strane, otac ga ne želi uopće vidjeti. Čak ga i fizički napada. Međutim, ipak dopušta da Gregor ostane u stanu i ne brani svojoj supruzi i kćeri da se brinu za njega. Njegova razina suosjećanja sa Gregorom je da mu dopušta da postoji.

S vremenom briga za Gregora postaje sve veći teret za obitelj i njihovo suosjećanje se lagano topi. S obzirom da ne mogu komunicirati s njim, obitelj se sve više udaljava od njega. Njegova prisutnost u stanu im samo stvara neugodnost. Ironično je da je prva osoba koja se okrene protiv njega ona koja je pokazala najviše suosjećanja. Greta je prva koja kaže da bi se trebali riješiti Gregora. Briga o njemu joj je postala teret. Sva ljubav koju je pokazivala Gregoru je nestala kad je shvatila da se on ne mijenja. Roditelji su se odmah složili s njom. Gregor im je pomogao time što je odustao od života i usahnuo. Olakšao im je odluku. Obitelj se preporodila nakon njegove smrti. Kad su se riješili tereta shvatili su da im život nije tako loš kako su mislili. Gregor ih je natjerao da se počnu brinuti sami o sebi i da ne ovise o njemu. Zapravo je on više pomogao njima nego oni njemu.

U Preobrazbi vidimo da ljudsko suosjećanje ima granice. U početku svi žele pomoći kad vide nekoga u nevolji, ali kada shvate da će za to trebati vremena i truda nakon nekog vremena odustanu. Nekada je teško pomoći drugima jer se teško nositi sa vlastitim problemima, ali kad bi svi pokazati bar mrvu suosjećanja i humanosti prema drugima svima bi bilo lakše.

Ivana

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s