Simbolika jabuke

Jedan od glavnih obilježja moderne književnosti je česta uporaba raznih simbola koji dodatno naglašavaju važnost stavova i mišljenja koji se žele izraziti kroz djelo. Kreativno i mudro oblikovanje simbola književnom djelu daje dubinu i dašak enigme dok pokušavamo dešifrirati znanječenje i uzrok određenog simbola.

Budući da je „Preobrazba“ jedno od temeljnih djela moderne književnosti, nije inenađenje da ista obiluje simbolima koje autor tako vješto usklađuje s pričom. Jedan od najznačajniji simbola je jabuka. U trenutku kada Gregorova majka pada u nesvjest suočivši se s njime, otac u ljutnji gađa Gregora jabukom koja mu urasta u njegovo kukcoliko tijelo te ga, na kraju, odvodi u smrt.

To što je jabuka bila ta koja je zauzela poačsno simboličko mjesti ima razlog i specifično značenje koje je onemogućilo ijednu drugu stvar i vrstu hrane da joj zamjeni mjesto.

Premda simbolizam dobija svoj snažni značaj u modernoj književnosti, simboli su i u prijašnjim književnim razdobljima nalazili put u priči. Naime, od samih temeljnih civilizacijskih djela, kao što je sama Biblija, jabuka simbolizira snažne događaje. Kod Adama i Eve ona znači krivi izbor, neposluh, otuđenje od samoga Boga i PRVI GRIJEH. S takvim epitetima, jabuka nastavlja svoju simboliku u negativnom duhu označavajući sve ono što je pogrešno.

Pa čak i u dječjim bajkama, poput Snjeguljice, jabuka (otrov) ima gotovo fatalni efekt na junakinju priče te na vrlo sličan način opisuje čovjekovu potrebu da spozna „zabranjeno“. Ona je nepovjerenje, ona je krinka.

Na isti se način pojavljuje i u „Preobrazbi“ kao simbol razdora. Kao simbol one krajnje povučene crte između Gregora i njegove obitelji. Jabuka je sredstvo neprihvaćanja i krajnja smrt imučenoga, glavnog lika.

Po navedenom, može se zaključiti kako je autor pomno razmotrio književnu pozadinu jabuke te odlučio iskoristiti ovaj čest, ali svejedno neodoljiv motiv kako bi prikazao ono najnegativnije.

Tako slatka, a tako smrtonosna i pogrešna.

Lukrecija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s