10 glava su pametnije od 1

Ove godine smo dočekali U vodu, drugi triler autorice Paule Hawkins. Nakon uspjeha Djevojke u vlaku od ovog romana se puno očekivalo. U vodu donosi drugačiju atmosferu i veću paletu likova.

Samohrana majka pronađena je mrtva na dnu rijeke koja prolazi gradom. Ranije tog ljeta, ranjiva djevojka doživjela je istu sudbinu. One nisu prve žene izgubljene u tim tamnim vodama, ali njihove smrti uzburkat će rijeku i njenu povijest, izvlačeći na površinu davno potopljene tajne. Ovako je otprilike opisana radnja knjige. U središtu priče je misteriozna smrt Nel Abbott. Tijekom knjige provlači se pitanje je li njena smrt samoubojstvo ili ubojstvo te kako je (ako uopće je) njena smrt povezana sa slučajem djevojke koja je godinu prije počinila samoubojstvo.

Kako bi otkrili istinu iza ove dvije smrti, čitatelji moraju spojiti priče koje dobivaju iz perspektive više likova. Autorica nam nudi perspektivu čak desetak likova koji nadopunjavaju priču. Svatko od njih nosi dio zagonetke, a čitatelji moraju manevrirati između onoga što likovi govore, tj. ne govore. Svatko od njih ima neku tajnu koja objašnjava dio slučaja. Čitanje ove knjige je kao slaganje puzzli. Svaki dio je bitan, ali niste uvijek sigurni gdje neki dio odgovara dok ne postavite druge dijelove.

Ovo je knjiga o malom gradu i njegovim tajnama. Nudeći više perspektiva, Hawkins naglašava to još više jer likovi odmah čitateljima „priznaju“ da nešto skrivaju. Samo trebaju otkriti što točno svatko skriva. Iako sam slučaj nije toliko kompliciran, i možda će čitatelji neke stvari rano pretpostaviti, način na koji pratimo događaje je zanimljiv. Umjesto da kroz razgovore jednog ili dva lika sa ostalima doznajemo što se događa, imamo priliku ući u glavu svih likova koji su važni za priču. Nekima će više perspektiva možda poremetiti ritam radnje ili će se neki likovi činiti nevažni, ali svatko od njih igra ulogu u događajima koji su prethodili dvoma smrtnim slučajevima.

Ako vam se svidjela Djevojka u vlaku, svakako dajte šansu romanu U vodu i pokušajte složiti puzzlu prije kraja knjige.

Ivana

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s