Vodena kazna

Kao i u Djevojci u vlaku, Paula Hawkins pridaje veliku važnost ženskim likovima u svom novom romanu. Svaki od tih likova skriva tajne. Te tajne su na neki način povezane s vodom, tj. rijekom koja prolazi kroz gradić Beckford. Voda igra važnu ulogu u romanu. Osim što pomaže u stvaranju atmosfere, autorica simbol vode usko povezuje sa ženama i njihovim sudbinama u romanu.

Voda igra važnu ulogu u mitologiji knjige. Jules se vraća u svoje rodno mjesto jer joj se sestra ubila. Skočila je u rijeku, na mjestu koje se zove Drowning Pool. Samo ime tog mjesta na rijeci je zloslutno. Tijekom romana saznajemo da to ime dolazi od vremena kada su se žene za koje se smatralo da su vještice testiralo na tom mjestu. „Vješticu“ bi zavezali i bacili u rijeku. Ako bi isplivala onda je bila optužena da je vještica, a ako bi potonula onda bi bila oslobođena optužbi. Jedini problem kod testa je što neke žene koje bi potonule ne bi na vrijeme bile izvučene, pa su svakako bile kažnjene. Potapanje u vodu je simbolično. Voda u mnogim civilizacijama označava čistoću, život, stvaranje… U ovom romanu, voda je prijetnja. Čitatelj se ne osjeća ugodno dok čita opise vode. Tome najviše doprinosi Jules, koja ima neugodna sjećanja vezana uz vodu te njen osjećaj nelagode prelazi na čitatelja. Voda u ovom romanu služi kao kazna. Ona je način rješavanja onih koji nisu „čisti“.

U knjizi je opisano više žena koje su nastradale u rijeci. Jedna svojom odlukom, druge odlukom drugih. Zajedničko svim slučajevima je da su žene kažnjene jer su bile prijetnje muškarcima. Bilo da su se branile od nasilnika, da nisu voljele nekog muškarca, da su htjele razotkriti njihove tajne, ili da su htjele sačuvati njihove tajne. To se događalo generacijama u malom gradiću Beckfordu, ali nitko nije previše razmišljao o tome.

“No one liked to think about the fact that the water in that river was infected with the blood and bile of persecuted women, unhappy women; they drank it every day.”

Autorica u ovom romanu koristi vodu kao simbol kazne za „opasne žene“. Žene koje odskaču od društvenih normi. Na zanimljiv način pokazuje kako društvo kažnjava te žene, ali i kako neke žene kažnjavaju sebe jer misle da nisu dorasle očekivanjima društva. Iako ova tema nije nova, Paula Hawkins ju je prikazala na zanimljiv način.

Ivana

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s