Vlak i voda

Već sami naslovi autoričinih uspješnica „Djevojka u vlaku“ i „U vodi“ sugeriraju i potiču naše moždane vijuge da pokušamo „napisati“ priču koja se krije iza ovih snažnih motiva.

Prva asocijacija na vlak je nekakvo putovanje koje vodi u novi svijet, na novo mjesto, a u Rachelinom smislu i u nove perspektive koje joj se otvaraju. Motiv vlaka u Rachelinom životu ima dvojaku funkciju. Moglo bi se reći doslovnu i figurativnu. Koristi ga kao prijevozno sredstvo koje čuva njezinu tajnu i omogućava joj da stigne na „posao“ svakog dana te da se putem prisjeća svoga nekadašnjeg života.

U figurativnom smislu, Rachel iz vlaka po prvi put vidi svijet drukčijim nego što ga je doživljavala. Kada ugleda Megan s drugim muškarcem, u njoj se nešto lomi i ona počinje dobijati drugu perpektivu istine koju je zakopala duboko u sebi. U vlaku doživljava prosvjetljenje koje je vodi na put ka ozdravljenju. Tada se motiv vlaka promovira u snažniji utisak i pojam, a to je simbol. Simbol promjena i budućnosti.

Motiv vode je toliko snažan u sljedećem romanu da se gotovo čini kako je lik za sebe. Od vode počinje priča, odvosi nas u daleku prošlost, a s njom priča i završava. Autoričina vještina pisanja je u ovom motivu iznimno vidljiva jer je uspjela  mistificirati čitavu atmosferu priče, i to upravo motivom vode. Mnoge žene su u njoj okončale svoju sudbinu na ovaj li onaj način, a ta voda je čuvar svih tih tajni koje su se pred njom razotkrile. Laurenina sudbina završava u vodi, Katina, Nellina i sudbine brojnih žena iz Nellinog istraživanja. Jedino Julesin doticaj s vodom ne završava tragično. Upravo Jules koja nikada nije bila fascinirana njome bude i spašena njezine tamne dubine. Možda bi i Jules bila izgubljena bez Nelline ruke spasa, ali ipak ostaje kao jedina žena koja je uspjela odoljeti vodi.

U ovom slučaju, motiv vode također prerasta u simbol. Simbol očaja i teške sudbine, a moglo bi se reći da je njezino promaknuće i snažnije od simbola. Kako je napomenuto, voda gotovo kao da je još jedan lik u djelu. Onaj koji je glavni svjedok svih sudbina, čuvar svake tajne i posljednje odrješenje.

Lukrecija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s