Muškarci vs žene

Ubojstva i nestanci su pokretači obaju fantastičnih romana, a otkrića prekrivenih događaja u oba romana završavaju obračunom na život ili smrt. Potraga za istinom je gotovo neizdrživa prilikom čitanja te gorko-slatko otkriće svakog čitatelja koji se približava kraju priče.

U prijašnjim analizama romana „Djevojka u vlaku“ spominju se i perspektive pisanja koje su prikazane isključivo iz ženskih likova što može naglašavati njihovu snagu, a također i biti trag koji vodi do finalnog zaključka, a to je da je Megan ubijena od muške ruke. No, „Djevojka u vlaku“ ima troje ubojica, možda čak i četverno, no razlike među motivima i načinima tih ubojstava su vrlo različiti.

Tom je glavni ubojica. Svjesni. Ubojica s nakanom. Tom svjesno, namjerno i brutalno ubija Megan u trenutku kada mu ona remeti životne planove.

Rachel i Anna ubijaju Toma, ali ipak svaka iz različitih motiva. Kod Rachel je prvotni motiv samoobrana. Ona shvaća da je to jedini način na koji ona može iz situacije izaći živa. Motiv koji se krije iza samoobrane je vjerojatno i jedna želja za osvetom zbog svega što je proživila s Tomom. Sram, krivnja, alkohol i sve ono što ju je učinilo osobom kakva nije htjela biti.

Annin prvi motiv je čista osveta pomješanja s ljutnjom što na Toma što na sebe zbog znakova koje je ignorirala. Sljedeći je motiv i zaštita obitelji, točnije njihove malene kćeri. Anna Tomu zadaje posljednje smrtonosne udarce, a time ona i Rachel daju jedna drugo prešutni zavjet u zajedničkoj borbi protiv zla.

Megan je, također, tehnički ubojica svog novorođenčeta i ta ju krivnja izjeda čitavo vrijeme. Zaspala je u kadi sa svojom bebom i to ju je učinilo nehajnim ubojicom  i vječitim robom svojih misli.

Interesantno je što je sličan broj i omjer muških i ženskih likova koji su ubojice prisutan i u romanu „U vodu“. Dvojica ubojica koji su svjesno, namjerno i nasilno počinili ubojstva oba muškarca i to otac i sin koji su oboje ubili svoje voljene žene. Robert i Sean su poput Toma, micali s puta ono što im je smetalo. U ovo priči, Robertu je to bila njegova žena Lauren, a Seanu njegova ljubavnica Nell.

Poput Rachel i Anne, Lena kao ženski lik također ima mračnu stranu, ali ako je uistinu ubila Marka, što nije eksplicitno navedeno, učinila je to prvo u saoobrani, a potom baš kao Anna iz osvete prema Katie, prema prerano uništenoj mladosti, veselju i prijateljstvu.

Na Meganinu jednakost u jednadžbi bi mogli stajati Mark i Katie koji su svojom zakonski neprimjerenom ljubavlju okončali Katien život.

Slaganje  kockica u rješavanju ovih napetih i nevjerojatnih priča, vidljiva je još jedna dubina autoričine maestralne vještine. Jedva čekamo vidjeti kakve će fabule proizaći iz briljanstnih misli Paule Hawkins.

 

Lukrecija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s