Knjiga Otkrivenja 2.0

IMG_20171022_192521U Dobrim predznacima Pratchett i Gaiman prepričavaju Knjigu Otkrivenja na moderniji način. Kombinacija religijskih elemenata i popularne kulture bilo je dobitno rješenje. Kraj svijeta, Antikrist, anđeli, demoni, jahači (tj. vozači) Apokalipse… Sve to je dobilo novo, humoristično, ruho. Možemo reći da se autori humorom bore protiv Apokalipse, i to jako uspješno ako je suditi po statusu koji ova knjiga ima. Izvrćući poznate simbole i dajući im novi oblik i značenje, Pratchett i Gaiman su stvorili zanimljivu parodiju koja ispituje vrijednosti dobra i zla.

Odmah na početku knjige upoznajemo anđela Aziraphalea i demona Crawleyja. Adam i Eva su upravo potjerani iz Edena i njih dvojica raspravljaju o svemu što se dogodilo. Crawleyju (koji će kasnije promijeniti ime u Crowley) se kazna čini prestroga i pita se što je loše u tome što su Adam i Eva htjeli znati više.

‘It must be bad,’ reasoned Aziraphale, in the slightly concerned tones of one who can’t see it either, and is worrying about it, ‘otherwise you wouldn’t have been involved.’

‘They just said, ”Get up there and make some trouble,” ‘ said the serpent, whose name was Crawley […]

‘Yes, but you’re a deamon. I’m not sure it’s possible for you to do good, ‘said Aziraphale. ‘It’s down to your basic, you know, nature.’

Iako su na suprotnim stranama, Aziraphale i Crowley se dobro slažu, jer su mnogo vremena proveli skupa. Zbog toga, i zbog svoje privrženosti čovječanstvu, počinju sumnjati u naume svojih nadređenih. Kada pričaju o Antikristu, nadaju se da ga oni mogu usmjeriti na put koji neće voditi do toga da uništi svijet. Vjeruju da činjenica što je Luciferov sin ne znači da mora biti zao, pod uvjetom da ima nekoga tko će ga uputit na pravi put. Aziraphale i Crowley nisu tipični anđeo i demon. Previše vremena su proveli među ljudima i to je utjecalo na njih toliko da su spremni riskirat srdžbu Raja i Pakla da spase čovječanstvo. Ironično je što demon spašava čovječanstvo, ali i to što ekipu iz Raja nije briga za Zemlju i ljude na njoj.

Zapravo, Antikrist pokazuje više humanosti od Raja. Antikrist se zove Adam. Poput prvog čovjeka. Adam je vođa svoje male družine. On osmišljava kako će provoditi slobodno vrijeme i koje će igre igrati. Osim imena, još neke stvari povezuju Adama Younga i prvog Adama. Naime, oboje ulaze u probleme zbog jabuka. Prvi Adam je zbog jabuke sa stabla znanja protjeran iz Raja, a Adam Young (Antikrist) često krade jabuke sa susjedovog stabla. Adam Young svog paklenog psa naziva jednostavno Pas, što podsjeća na prvog Adama koji je svemu što postoji dao ime. Iako ga Crowley i Aziraphale nisu uspjeli naći i obučavati, i on je poput njih privržen ljudima jer je cijeli svoj kratki život proveo okružen samo njima. Kada se na kraju susretne sa Metatronom i Beelzebubom, koji ga pokušavaju nagovoriti da pokrene Apokalipsu, i jedan i drugi se pokažu licemjerima. Metatrona, kao ni ostale u Raju, nije briga što će se dogoditi ljudima i Zemlji. Čak kaže da je nužno sve uništiti kako bi dobro moglo prevladati. S druge strane Beelzebub govori: ‘Rebellion izz a fine thing […] but some things are beyond rebellion’. Njegov gospodar, Lucifer, se pobunio protiv Boga jer mu se nije sviđalo kako vodi stvari, a kada Adam želi raditi po svome, onda pobuna ne dolazi u obzir.

Adam i njegova družina pandan su vozačima Apokalipse: Rat/Pepper, Glad/Wensleydale, Zagađenje/Brian i Smrt/Adam. Adamova družina je pobijedila vozače jer je Adam (Antikrist) stao na njihovu stranu, stranu ljudi. They were his kind of people, too. You just had to decide who your friends really were.’ Iako ima moći s kojima se nitko ne može mjeriti, Adam ih odbacuje jer život koji ima mu odgovara i želi drugima dati šansu da naprave život za sebe.

Knjiga Otkrivenja najavljuje neminovni kraj svijeta. Pratchett i Gaimna govore da ništa nije neminovno i poručuju da uvijek postoji izbor. Ovo je knjiga sa jako pozitivnom porukom. Sudbina ovisi o nama. Mi smo ti koji utječu na to kako će se budućnost razvijati. ‘… if you stopped tellin’ people it’s all sorted out after they’re dead, they might try sorting it all out while they’re alive.’ I da smo svi malo više kao Adam Young, onda bi svijet možda bio sretnije mjesto, jer kao što Adam kaže: ‘The world is full of all sorts of brilliant stuff and I haven’t found out all about it yet, so I don’t want anyone messing it about or endin’ it before I had a chance to find out about it.’

Ivana

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s