Soundtrack za Apokalipsu

Kada čitam knjige uglavnom volim tišinu. Lakše mu je uroniti u svijet koji je autor stvorio bez dodatnih vanjskih podražaja. Osim zvuka kiše, rijetko koji zvuk mi odgovara dok čitam. Tako je bilo sve do ove knjige. Po prvi puta sam imala poriv da poput Crowleyja uključim glazbu i pjevušim dok pratim radnju. Autori su uspjeli stvoriti soundtrack za knjigu (nadam se da će ga bar dijelom pratiti i TV adaptacija) i teško je na čuti u glavi pjesme dok čitate. Pomoglo je i to što mi Queen nije mrzak bend.

‘Crowley was currently doing 110 mph somewhere east of Slough. […] he was listening to a Best of Queen tape, but no conclusions should be drawn from this beacuse all tapes left in the car for more than about a fortnight metamorphose into Best of Queen albums.’

Dakle, zbog nekog razloga, sile Pakla su odlučile da Crowley u svom autu ne može slušati glazbu osim ako to nije Queen. Kada pokuša pustiti Vivaldija da se malo opusti, umjesto Četiri godišnja doba čuje Bohemian rhapsody. Osim toga, kad god ga netko iz Pakla kontaktira, ne rade to uvijek preko telefona, već preuzmu kontrolu nad tehnologijom koja mu je najbliža pa mu tako glas Freddie Mercurya daje upute o tome kako će podmetnuti Antikrista nekoj nedužnoj obitelji i nakon toga nastavi pjevati najbolje hitove Queena.

Stihovi pjesme ponekad prate misli naših junaka. Dok Crowley razmišlja kako zbog toga što je demon ne može imati slobodnu volju, Freddie pjeva ‘I will not let you go (let him go)…’. Na putu za Tadfield, Crowley i Aziraphale slušaju Antoher One Bites the Dust od Čajkovskog, We are the Champions od Williama Byrda, I Want To Break Free od Beethovena i Fat-Bottomed Girls VaughanaWilliamsa. Kada shvate da ne znaju gdje se nalazi Antikrist, Crowley se posebno zabrine jer je on osobno bio zadužen da ga dostavi u bolnicu i pobrine se da završi u pravoj obitelji. Dok razmišlja kako će u Paklu iskušati sve vještine mučenja španjolske inkvizicije na njemu kada saznaju da je izgubio Antikrista, odluči se pustiti malo glazbe za opuštanje, a iz radija se začuje ‘Bee-elzebub has a devil put aside for me, for me…’. Pakao izgleda ima i smisao za humor.

Iako ne igraju veliku ulogu u knjizi, ove glazbene epizode daju posebnu draž knjizi. I ako ste se ikada pitali što čete slušati kada dođe kraj svijeta, možda vam Dobri predznaci daju prijedlog.

Ivana

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s