Žena u kabini broj 10 – Ruth Ware

Osvrt/ analiza romana

Novo otkriće u triler misterij žanru roman je autorice Ruth Ware „Žena u kabini broj 10“. Pomalo naivnog i širokog naslova, ova priča vodi na čarobno putovanje sjevernim morem okupano luksuzom koji pripada samo šačici sretnih, ali i nevjerojatnim misterijem.

Ipak, luksuzno putovanje pod neobičnim okolnostima nije ono najprivlačnije u priči, već autorično vješto stvaranje snažne i privlačne atmosfere kojoj se nemoguće oduprijeti. U sjajnoj atmosferi, ističe dobro poznate motive, poput borbe s anksioznošću i razlike u društvenim slojevima, kojima daje jednu sasvim novu perspektivu.

Iz prvog lica, autorica upoznaje čitatelje s glavnom junakinjom priče Lo koja se bori s privatnim problemima i anksioznim poremećajem. Taj detalj čini junakinju stvarnijom i kompleksnijom, a također igra i značajnu ulogu u podsjećanju na činjenicu koliko je društvo još uvijek uskogrudno prema ljudima s emocionalnim poteškoćama te kako ih lako, brzo i neozbiljno stavlja u koš neuračunljivih.

Pojam društva provlači se u priči i kroz isticanje nepisanih razlika između bogatih i onih, tzv. srednje klase čime ističe itekako prisutno postojanje društvenih slojeva u 21. stoljeću. Srazmjer moći i nemoći, utjecajnosti i otuđenosti, autorica majstorski prikazuje i suptilno unosi u ovu neobičnu priču.

Dotiče se, također, ženskih tema pa u duhu osnaživanja ženskog roda, autorica stavlja naglasak upravo na mentalnu, emocionalnu i fizičku snagu žene ističući kako ona nije uzaludna, te kako se može mjeriti i s najvećim životnim preprekama, bile one unutarnje i vanjske. Ipak, je li ta snaga dovoljna za sretan kraj, procijenite sami.

Sve što vam treba za ovu avanturu je kišno poslijepodne i šalica čaja. Zaronite.

Lukrecija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s