Elizabeth je nestala – Emma Healey

Recenzija

Umjetnost pisanja, kao i svaka druga vrsta umjetnosti, fascinantna je u svojim modernim mogućnostima, odnosno nemogućnostima zbog kojih kreativnost dobiva na novoj razini i gura svoje granice do iznenađujućih postignuća. Naime, glavni „problem“ bilo kakve vrste umjetnosti je vrijeme, budući da se često čini kao da je sve fantastično već odavno stvoreno, smišljeno, prikazano i napravljeno. S druge strane, može se reći da je upravo u tom „problemu“ ljepota, budući da je tako pojedinac potaknut na proširenje svojih perspektiva i poticanje svoje inovativnosti.

U žanru krimića i misterija, koji posljednje desetljeće gotovo pa i dominira književnom scenom, izazov je toliko veći. Premda se radi o takozvanoj „zabavnoj“ književnosti, neka imena su apsolutno toliko dominantna u navedenom žanru, da ih se može i treba smatrati klasicima. Na tronu nalazi se jedna i jedina Agatha Christie koja svojim nevjerojatnim talentom i maštom postavlja još veći izazov autorima modernog doba.

Stoga, osvježenje je uvidjeti kako je kreativnost bezgraničan alat koji je stvorio brojne nove, interesantne autore, među kojima valja spomenuti mladu Emmu Healey koja je svojim prvijencem „Elizabeth je nestala“ sebi osigurala prestižnu nagradu Costa, a također i značajno ime na književno-umjetničkoj sceni.

Autorica je pristupila ovom neobičnom misteriju na sasvim neobičan način. Naime, starica koja pati od Alzheimerove bolesti je sigurna da je svjedočila strašnom zločinu te ga, unatoč svojem izdajničkom mozgu, pokušava rješiti. Originalna ideja popraćena je još originalnjom izvedbom u kojoj čitatelji prate tok misli glavne junakinje te vide svijet i njezino zbrkano istraživanje kroz njezine oči. Čitav opis je, osim misterijem, prožet i sjajnim humorističnim elementima koji daju posebnu draž čitavoj priči.

Na ovaj način, autorica također opisuje i teške izazove s kojima se osobe koje pate od Alzheimera, a posebice njihove obitelji, suočavaju na svakodnevnoj bazi. Glavna junakinja Maud, nemoćna je jer u dubini sebe osjeća da nešto strašno zna, ali se toga ne može sjetiti, suočena također s nemoći koju osjeća jer njezine slutnje nitko od bližnjih ne shvaća ozbiljno. S druge strane, Maudinoj kćeri i unuci je sve veći izazov nostiti se s Maudinim zaboravljanjem, gubljenjem gdje god odu i objašnjavanjem njezinog stanja svima od kojih Maud pokušava saznati istinu.

Ukoliko volite misterij i humor, ova priča je apsolutni pogodak za opuštanje i divne trenutke s neustrašivom Maud.

Lukrecija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s