Priče o čudnovatima – Ransom Riggs

Recenzija

Ransom Riggs upoznao nas je sa svijetom čudnovatih prije 7 godina u knjizi „Dom gospođice Peregrin za čudnovatu djecu“. Ta knjiga je sama po sebi bila čudnovata. Zamišljena prvo kao zbirka fotografija koje je autor sakupio, knjiga je na kraju skup starih, čudnovatih fotografija koje prate priču. U „Pričama o čudnovatima“ fotografije su zamijenjene prekrasnim drvorezima umjetnika Andrewa Davidsona koje pridodaju bajkovitom osjećaju knjige. Ovih deset priča predstavljene su kao bajke i folklor čudnovatih u Riggsovom svijetu (čak se i spominju u prethodnim knjigama) koje su se usmeno prenosile, a Millard Nullings, jedan od štićenika gospođice Peregrin, sakupio ih je na jednom mjestu.

Svi imamo bajke i priče koje smo kao djeca voljeli. U većini slučajeva te bajke su „prilagođene“ dječjim ušima jer su originali znali biti previše nasilni. Čudnovata djeca očito nemaju problema s tim, jer neke od priča pariraju originalim bajkama koje su imale dosta nasilnog i teškog sadržaja. Na primjer, otkidanje prstiju i stopala (Pepeljuga), silovanje (Trnoružica), samoubojstvo (Mala sirena) te općenito više smrti i pokušaja ubojstva nego u uljepšanim verzijama. Kao i sve bajke, i ove u sebi imaju pouke. Teme kojima se Riggs bavi nisu nove – pohlepa, predrasude, izoliranost, prijateljstvo, međuobiteljski odnosi, dobro protiv zla, odgovornost, prihvaćanje samih sebe… Ali svih 10 priča zvuči svježe i novo. Tome najviše pridonose čudnovati likovi koji daju dašak nečeg svježeg poznatoj formi bajki. Kanibali koji se hrane pohlepnim seljacima, djevojka sa račvastim jezikom, djevojčica koja može smiriti noćne more, prva ymbryne, osvetoljubivi golubi…, to su samo neki od likova na koje ćete naići u ovoj knjizi. Svi oni prolaze kroz neke teškoće kako bi na kraju nešto naučili. Forma je tipična za bajke, a atmosfera je bliža originalnim Grimmovim bajkama više nego Disneyjevim adaptacijama. Nemojte očekivati tipičan sretan kraj u svakoj priči.

Kao i inače kad se radi o zbirci kratkih priča, nisu sve jednako zanimljive i čudnovate. Međutim, kao cjelina, ova knjiga je možda zanimljivija nego tri prijašnje knjige. Može se reći da je bit čudnovatosti uhvaćen u ovoj knjizi. Ako još niste pročitali ništa o čudnovatima, ovo je možda najbolje mjesto za početak. Dobit ćete brz uvod u Riggsov svijet i moći čete procijeniti jeste li dovoljno čudnovati da mu se pridružite. Čak i ako ne odlučite čitati ostale knjige, ne biste trebali propustiti pročitati ovu ukoliko volite mračnije bajke. A oni koji su već dio tog svijeta moći će uživati u otkrivanju još više o čudnovatima prije nego četvrti dio dođe u Hrvatsku.

Ivana

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s