Robin Ellacott

Uz Cormorana Strikea, u Zovu kukuavice upoznajemo i Robin Ellacott, mladu djevojku koja na početku knjige dolazi privremeno raditi za detektiva. Prvi lik koji upoznajemo u knjizi je upravo ona, što daje naslutiti da će imati važniju ulogu.

Robin upoznajemo kao sretnu 25-godišnju djevojku koja se upravo zaručila. Kada shvati da su je iz agencije za zapošljavanje poslali da honorarno radi za detektiva, oduševi se. Naime, Robin je cijeli život maštala o radu u nekom polju istraživanja zločina. Iako njihov odnos nije počeo najbolje, s vremenom se sve više uhodavaju i postaju pravi detektivski par. Robin nije sigurna što bi mislila o svom novom šefu kada ga prvi put vidi. Unatoč tome ona odmah prione na posao i oduševi Strikea svojom snalažljivošću i spretnošću. Kako istraga napreduje, Robin sve više pokazuje svoje sklonosti ovom poslu. Strike joj daje više odgovornosti i on uživa u tome. Robin je mogla biti tipična tajnica koju upoznajemo u mnogim filmovima i romanima, međutim ona se svojim entuzijazmom za ovaj posao ističe. Sam Strike priznaje da do sada nije nikada imao nekoga tko je u stanju obaviti posao kako treba.

O Robin ne znamo puno u početku. Znamo da se nedavno preselila u London i živi sa zaručnikom Matthewom. Iako je njihov odnos sretan, kada Robin odluči još ostati raditi za Strikea, Matthew nije zadovoljan i nastaje sve više tenzije između njih dvoje. Kako bi izbjegla veću svađu Robin traži i druge poslove. Međutim, na kraju knjige saznajemo da će ipak ostati raditi za Strikea. Taj potez nam govori mnogo o Robin. Tijekom cijele knjige mora se boriti s nerazumijevanjem od strane Matthewa. Kada je riječ o ovom poslu, on je ne podržava ni u jednom trenutku i traži od nje da nađe neki bolji posao, ne uzimajući u obzir njene želje. Robin pokazuje svoju snagu i odlučnost kad odluči ostati kod Strikea. Prkoseći Matthewevim željama govori mu da neće dopustiti da je kontrolira i da ona ima pravo izabrati kako će živjeti svoj život. Tom odlučnošću osvojila je i Strikea koji vidi potencijal u njoj.

Robin se do kraja knjige izborila za ono što je htjela. U London je došla samo zbog Matthewa i njegovog posla. Kako nema svojih prijatelja u Londonu, mora se družiti sa Matthewevim kolegama. Sve je bilo podređeno njemu. Zato je kraj knjige bitan za njen lik. Tada stavlja sebe na prvo mjesto, ispunjava svoju želju i odlučuje uzeti život u svoje ruke. Njen razvoj se nastavlja kroz iduće (zasada dvije) knjige. Njen lik doživljava možda i najveću evoluciju kroz knjige. Što je više upoznajemo, shvaćamo koliko je kompleksan lik i koliko se toga skriva iza naoko krhke površine Robin Ellacott.

Ivana

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s