Iznenađujući preokret?

Roman Pustila sam te oduševio je čitatelje diljem svijeta. Tome je najviše doprinio preokret na kraju prvog dijela knjige. Iako ovakvih preokreta ima i u drugim djelima, autorica Clare Mackintosh uspjela je svojim romanom uvesti svježinu u trilerski žanr ovim potezom.

Knjigu započinjemo iz perspektive dječakove majke. U idućim poglavljima iz ženske perspektive autorica vješto izbjegava odavanje previše podataka o dječakovoj majci i Jenni. Vračajući se sada na početak romana, možemo vidjeti neke sumnjive stvari koje su nam mogle bar pobuditi sumnju. Kada Jenna bježi od svega, stalno netko priča o slučaju i ona vidi naslovne strane novina. Ali u nijednom trenutku se ne spominje ime dječakove majke, pa čak ni u poglavljima sa detektivom Stevensonom. Ona je samo dječakova majka ili Jacobova majka. Šalica čaja trebala je navesti čitatelja da pomisli kako se u drugom poglavlju samo pomiče perspektiva likova, ali i tu imamo trag da je nešto čudno. Osoba upita ženu „Da ti donesem nešto za jelo?“. Policajac sigurno ne bi postavio pitanje na ovaj način. Što znači da drugo poglavlje nije nastavak priče gdje je policajac trebao donijeti dječakovoj majci čaj. Mi smo u nekoj drugoj priči. Možemo to shvatiti kao da se događa nakon nekoliko sati, ali svejedno je sumnjivo.

Ako uzmemo u obzir da osoba koja je postavila pitanje u vezi jela nije policajac, već netko tko je vezan osobnije za ženu, imamo još jedan trag koji nas je trebao uputiti u pravom smjeru. U prologu žena govori kako kuća čeka samo njih dvoje: nju i sina. Ako je to istina, tko je onda čovjek koji joj nudi hranu? Kako još nismo upoznali likove, uzimamo to zdravo za gotovo, ali kasnije saznajemo da je taj detalj zapravo jako bitan.

Ove dvije žene povezane su više nego što se na početku čini. Osim što ih veže isti muškarac, veže ih i tragedija gubitka djeteta. I to u oba slučaja krivnjom iste osobe. Te poveznice otežavaju nam u prvom dijelu shvaćanje da Jacobova majka i Jenna nisu iste osobe. Zato je trenutak kada to shvatimo toliko efektan. I ne samo to. Ovaj detalj otkrivamo na pola knjige. Što znači da sada zapravo imamo dvije knjige u jednoj. Perspektiva čitatelja se mijenja jer u drugom dijelu upoznajemo drugu stranu Jenne koju nismo vidjeli do sada. Zapravo tek u drugom dijelu upoznajemo pravu Jennu.

Clare Mackintosh je uspješno prevarila čitatelje bez da ih omalovažava. Ostavila je dovoljno tragova da možemo i prije otkrića saznati što se događa, ali dovoljno suptilno je ubacila te tragove da nas može iznenaditi.

Ivana

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s